Bekijk de uitzending van Pointer terug

Zo 26 januari 2020 | 21:05 Pointer

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Pointer gemist? Bekijk hier naar Pointer gemist.

Pointer

Datum
Zo 26 januari 2020
Tijd
21:05 tot 21:30
Zender
NPO 2
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2020
Twitter hashtag
#pointer
Deel-url
gids.tv/23677845

In een nieuwe aflevering van het onderzoeksprogramma Pointer vanavond aandacht voor de slecht beveiligde beveiligingscamera's in Nederland.

Ongehinderd
Pointer heeft de exacte locaties van ruim vijftig Nederlandse beveiligingscamera's achterhaald. Deze camera's zijn niet of slecht beveiligd. Ze zijn zonder te hacken vindbaar en in te zien: iedereen met een browser en wat zoekvaardigheden kan ze gebruiken en ongehinderd meekijken.

Verantwoordelijkheid
De verantwoordelijkheid hiervoor ligt grotendeels bij de producenten van deze camera's. Onvolledige gebruiksaanwijzingen, standaardwachtwoorden en verouderde software zorgen ervoor dat consumenten deze camera's ophangen en zich veilig wanen.

Meekijken
In werkelijkheid kan iedereen meekijken met gevoelige en intieme beelden. Sommige camera's staan zo open dat zelfs het controlepaneel te bedienen is.

Data
Het programma Pointer brengt een aantal keer peer jaar verdiepende visuele verhalen, gebaseerd op onderzoek naar data en gegevens.

Pointer op tv

Onderzoek nederland camera's consumenten hacken beveiligingscamera's verantwoordelijkheid browser meekijken ophangen software seizoen aflevering 1 seizoen 2 veilig data deze zorgen.