Bekijk de uitzending van Podium Witteman terug

Zo 26 november 2017 | 18:05 Podium Witteman

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Podium Witteman gemist? Bekijk hier naar Podium Witteman gemist.

Podium Witteman

Datum
Zo 26 november 2017
Tijd
18:05 tot 19:15
Zender
NPO 2
Genre
Muziekmagazine
Jaar
2017
Presentatie
Paul Witteman
Twitter hashtag
#podiumwitteman
Uitzending gemist
Podium Witteman gemist
Deel-url
gids.tv/19090792

In deze honderdste aflevering van Podium Witteman ontvangt Paul Witteman violist Peter Brunt, de Franse jazzviolist Didier Lockwood, gitarist Dweezil Zappa, het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet en Fuse.

Na drie lange seizoenen is Podium Witteman toe aan de honderdste aflevering. Dan moet er ook iets speciaals gebeuren. Het veelzijdige ensemble Fuse is er vanaf het begin bij en mag daarom deze bijzondere aflevering samenstellen. Fuse heeft een heel eigen sound, zwevend tussen alle mogelijke vormen van klassiek en jazz. Dus Fuse als gastredactie is een garantie voor een avontuurlijke show!

Violist Peter Brunt was een van de conservatoriumdocenten van Fuse. Nog in opleiding zochten de musici van Fuse al een hun eigen weg en Peter Brunt was een van de docenten die hen hielp op hun alternatieve pad. Peter Brunt speelt de vioolsonate van Leoš Janá?ek.

De leden van Fuse komen, niet geheel onverwacht, allen uit muzikale families. Een van de vaders is componist: Willem Wander van Nieuwkerk. Fuse heeft het bevriende Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet (NAKK) uitgenodigd om zijn muziek te komen spelen.

De Franse jazzviolist Didier Lockwood heeft een lange carrière als fusion-artiest en is een inspirator van Fuse. Hij was in de jaren ’70 betrokken bij de opkomst van de jazzrock en heeft van de elektronische viool zijn specialiteit gemaakt. In Podium Witteman speelt hij een improvisatie geïnspireerd op barokmuziek.

Nog een idool van Fuse is de Amerikaanse componist en gitarist Frank Zappa. De in 1993 overleden Zappa is wereldwijd hét symbool van de vervagende grenzen in de moderne muziek. Zijn zoon Dweezil Zappa is ook gitarist. Dweezil is toevallig in Nederland en speelt samen met Fuse en NAKK een tophit van zijn vader: G-Spot Tornado.

Podium Witteman op tv

.