Pen & Het Zwaard

Meest recente uitzending
Datum
Zo 1 mei 2016
Tijd
20:15 tot 21:05
Genre
Informatief programma
Jaar
2016
Deel-url
gids.tv/15494681

Vanaf vanavond is zes weken lang op zondagavond De Pen en het Zwaard te zien. Een documentaireserie over journalisten, die strijden voor de waarheid in landen waar machthebbers hen tot zwijgen proberen te brengen. Journalist Fidan Ekiz, zelf voormalig correspondent in Turkije, bezoekt deze journalisten. Ze wordt onderdeel van hun complexe en vaak avontuurlijke leven.

De eerste aflevering vanavond gaat over Turkije, het land dat nu voortdurend in het nieuws is omdat de persvrijheid er enorm onder druk staat.

Fidan: 'Journalisten in westerse landen doen hun werk in de regel zonder al te veel persoonlijke risico's. In veel landen is het slechter met ze gesteld. Juist in landen waar persvrijheid niet is gewaarborgd, spelen journalisten een essentiële rol. Zij laten zien waar de overheid faalt, omdat ze onrecht, corruptie en machtsmisbruik onthullen. Daardoor maken ze machtige vijanden en moeten ze soms grote gevaren trotseren. In De Pen en het Zwaard krijgen we een heel bijzondere inkijk in de levens van deze moedige mensen.'

In elke aflevering staat een ander land centraal, zodat we zien op welke verschillende manieren journalisten gemuilkorfd worden:

Afl. 1 op 1 mei: in Turkije worden kritische journalisten aangeklaagd en worden oppositionele media gesloten.
Afl. 2 op 8 mei: in Oeganda, waar corruptie en willekeur heersen, worden journalisten bedreigd en door ingehuurde boeven in elkaar geslagen.
Afl. 3 op 15 mei: in Colombia ontmaskeren journalisten criminele bendes, omdat de overheid machteloos is.
Afl. 4 op 22 mei: in Myanmar controleren burgerjournalisten de militaire regering zo effectief, dat democratische veranderingen onvermijdelijk worden.
Afl. 5 op 29 mei: in Rusland worden onafhankelijke journalisten gemarginaliseerd door een cynisch propaganda-apparaat.
Afl. 6 op 5 juni: in Hong Kong worden kritische journalisten tot zwijgen gebracht door de oprukkende invloed van rood China.

Meer op tv: Australian Open op tv , Cricket op tv en De 24 Uur Van Le Mans op tv