Bekijk de uitzending van Pauw terug

Do 14 november 2019 | 00:20 Pauw

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Pauw gemist? Bekijk hier naar Pauw gemist.

Pauw

Datum
Do 14 november 2019
Tijd
00:20 tot 01:15
Zender
NPO 1
Genre
Praatprogramma over de actualiteit
Jaar
2019
Presentatie
Jeroen Pauw
Twitter hashtag
#pauw
Officiële Twitter
@pauwnl
Uitzending gemist
Pauw gemist
Deel-url
gids.tv/23249956

Herhaling. Vanavond in een speciale Pauw aandacht voor de ziekte van Parkinson!

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische ziekte wereldwijd. In Nederland lijden er ruim 50.000 mensen aan. Het is een ingewikkelde ziekte die zich kenmerkt door het uitvallen van de motoriek, waardoor mensen bijvoorbeeld heftig trillen of trager bewegen. Minder bekend zijn de vele andere symptomen zoals de depressies, obstipatie en slaapproblemen.

Parkinson is ongeneselijk en blijft vaak verborgen, omdat het ook een ziekte is met een taboe. Patiënten zijn vaak bang dat ze gelijk worden afgeschreven. Onjuist, de ziekte is niet te genezen, maar wel te behandelen waardoor patiënten goed kunnen functioneren.

We praten met Rob en Henriëtte de Nijs over de schok van de diagnose en wat dit betekent voor zijn zangcarrière. Er is nog een Bekende Nederlander die aan de ziekte lijdt. Hij hield lange tijd zijn mond maar vertelt vanavond voor het eerst zijn verhaal.

Neuroloog professor van het Radboudumc, Bas Bloem, vertelt wat de ziekte van Parkinson betekent, wat de symptomen zijn en hoe ze te behandelen zijn?

En Annelien Oosterbaan was pas 33 jaar toen zij de diagnose Parkinson kreeg. Hoe gaat zij met de ziekte om en kan ze nog werken?

Vanavond bij Pauw!

Pauw op tv

Bewegen nederland nederlander bloem neuroloog diagnose bekende nederlander taboe radboudumc talkshow wereldwijd parkinson jeroen pauw genezen verborgen trillen professor motoriek bas bloem depressies ziekte slaapproblemen seizoen tijd.