Bekijk de uitzending van Pauw & Witteman terug

Ma 1 april 2013 | 22:55 Pauw & Witteman

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Pauw & Witteman gemist? Bekijk hier naar Pauw & Witteman gemist.

Pauw & Witteman

Datum
Ma 1 april 2013
Tijd
22:55 tot 23:50
Zender
NPO 1
Genre
Actuele talkshow
Presentatie
Jeroen Pauw, Paul Witteman
Twitter hashtag
#penw
Officiële Twitter
@pauwenwitteman
Kijkwijzer
Uitzending gemist
Pauw & Witteman gemist
Deel-url
gids.tv/8964216

Na een flinke verbouwing van tien jaar opent het Rijksmuseum in Amsterdam op 13 april aanstaande opnieuw haar deuren. Een minutieus uitgevoerde operatie bracht het beroemde schilderij van Rembrandt de Nachtwacht al eerder weer op haar plek in de Nachtwachtzaal. Het aftellen tot de grand opening is begonnen.

De uitzending van Pauw & Witteman staat vanavond geheel in het teken van de heropening van het Rijksmuseum. De vijf tafelgasten hebben alvast een kijkje genomen in het majestueuze museum dat ooit door architect Cuypers is ontworpen. Ieder van hen keek vanuit een eigen thema naar de kunstcollectie.

-Tweede Kamerlid voor de SP Sharon Gesthuizen is zelf beeldend kunstenaar. In het Rijksmuseum ging ze op zoek naar de politiek getinte kunstwerken. In Pauw & Witteman bespreekt ze een aantal schilderijen en objecten die haar zijn opgevallen.

-Henk van Os was directeur van het Rijksmuseum van 1989 tot 1996. Als Nestor gaat hij in Pauw & Witteman in op de verbouwing. Waarom duurde deze vernieuwing tien jaar? Wat maakt het museum zo uniek? Wat voor persoonlijke herinneringen heeft hij aan het museum?

-Huisfotograaf van het 'Rijks' Vincent Mentzel volgde de verbouwing van het museum door de lens van zijn camera. Ook maakte hij foto's van alle gasten tijdens hun bezoek aan het museum. In Pauw & Witteman bespreekt hij een aantal foto's en vertelt hij over zijn rol als huisfotograaf.

-Wat betekent het als apen of poezen op een schilderij staan afgebeeld? Bioloog Midas Dekkers selecteerde een aantal kunstwerken waarbij dieren een centrale rol spelen. In Pauw & Witteman vertelt hij over de diepere, en soms geestige betekenis van de afbeeldingen.

-In Pauw & Witteman bespreekt Generaal Buiten Dienst Peter van Uhm over grote veldslagen en historische veldheren die in het Rijksmuseum op verschillende kunstwerken staan afgebeeld.

-Kunstenares Tinkebell was erbij toen de 4,5 meter lange Nachtwacht werd opgetakeld en teruggeplaatst in het Rijksmuseum. Voor Pauw & Witteman zocht ze naar schilderijen met erotisch afgebeelde vrouwen. Ze gaat in op de symboliek hiervan en bespreekt de 'eierdans', een Vlaamse volksdans door volksdansvereniging De Hovelingen-Viking.

Pauw & Witteman op tv

.