Bekijk de uitzending van Opium special: Ellen Vogel terug

Wo 5 augustus 2015 | 22:45 Opium special: Ellen Vogel

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Opium special: Ellen Vogel gemist? Bekijk hier naar Opium special: Ellen Vogel gemist.

Opium special: Ellen Vogel

Datum
Wo 5 augustus 2015
Tijd
22:45 tot 23:25
Zender
NPO 2
Genre
Informatief programma
Twitter hashtag
#ellenvogel
Deel-url
gids.tv/13834577

Actrice Ellen Vogel is op 93-jarige leeftijd overleden in Amsterdam. Vanavond om 22.45 uur zendt de AVROTROS een eerder opgenomen special van Opium uit over de 'grande dame' van het toneel.

Ellen Vogel was een van de laatsten van een generatie klassiek geschoolde acteurs en actrices. Ze debuteerde in 1945 in een stuk samen met Mary Dresselhuys en Ko van Dijk. Vanaf de jaren vijftig tot 1971 speelde ze bij de Nederlandse Comedie, daarna deed ze vooral vrije producties.

Ellen Vogel heeft met vrijwel alle grote regisseurs gewerkt. Meestal kreeg ze serieuze rollen die pasten bij haar klassieke uiterlijk, maar ze speelde ook in komedies en kreeg soms uitbundiger rollen.

Buiten het toneel was ze bescheiden en soms onzeker. Toen in 1969 de Actiegroep Tomaat zich tegen het traditionele theater keerde, was ze zo aangedaan dat ze enkele jaren stopte met toneelspelen.

Ellen Vogel speelde ook in tv-series: in de jaren 70 bijvoorbeeld Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan en De Kleine Zielen van Louis Couperus, in de jaren 80 Herenstraat 10 en in de jaren 90 Zonder Ernst'.

Ook speelde ze hoofdrollen in films als Brandende Liefde (1983) van regisseur Ate de Jong naar een boek van Jan Wolkers en De Tweeling (2002) van regisseur Ben Sombogaart naar een roman van Tessa de Loo.

Ellen Vogel is getrouwd geweest met de acteur Hans Tobi en met de regisseur Fons Rademakers. Sinds 1976 was ze gehuwd met Jimmy Münninghoff, die in juni 2012 op 86-jarige leeftijd overleed.

In de ogen van de schrijver Hugo Claus was Vogel "de koningin van het Nederlandse theater". In de Amsterdamse Stadsschouwburg, waar de Actiegroep Tomaat haar had verjaagd, kreeg een schilderij van haar later een ereplaats. Op haar 65ste verjaardag eerde de schouwburg haar met een bronzen beeld.

Opium special: Ellen Vogel op tv

.