Bekijk de uitzending van Operatie D-Day terug

Vr 4 mei 2018 | 22:00 Operatie D-Day

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Operatie D-Day gemist? Bekijk hier naar Operatie D-Day gemist.

Operatie D-Day

Datum
Vr 4 mei 2018
Tijd
22:00 tot 22:45
Zender
NPO 1
Genre
Geschiedkundige documentaire
Twitter hashtag
#operatiedday
Deel-url
gids.tv/20132992

Drie jonge gamers, die de oorlog vooral kennen uit hun favoriete games, treden in de voetsporen van een echte soldaat en leren zo het ware verhaal en de historische context van hun games kennen.

De game-industrie is een miljarden business en de populariteit van oorlogsspellen - als Call of Duty, Brothers in Arms en Battlefield - is groter dan ooit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de jonge generatie de bloederige taferelen van D-Day niet zozeer kent uit een geschiedenisboek of door de verhalen van hun grootouders, maar dankzij de oorlogsspellen die zij massaal spelen.

Zo ook Shanna (25), Lorenzo (21) en Niels (20) - alle drie gek op schietspelletjes. Vanachter de console bestormen zij de stranden van Normandië, luid juichend als ze weer een Duitse tegenstander hebben uitgeschakeld. En als ze zelf sneuvelen, hebben ze altijd een tweede leven.

Lorenzo: "Voor mij is het een vorm van ontspanning. Even niet nadenken over school of werk, maar gewoon lekker schieten. Ik weet wel dat het echt gebeurd is, maar sta daar niet bij stil."

In Operatie D-Day, gepresenteerd door Annechien Steenhuizen, treden Shanna, Lorenzo en Niels in de voetsporen van een geallieerde 20-jarige soldaat die 74 jaar geleden vocht voor onze vrijheid. Welke gevaren kwam hij op zijn weg tegen? Welke ontberingen en angsten heeft hij moeten doorstaan? En heeft hij het uiteindelijk gered tot de bevrijding? Aan de drie gamers de speciale taak om dát uit te vinden.

Hun zoektocht brengt hen langs historische locaties in Zuidwest Engeland, Normandië en Nederland. Onderweg ontmoeten zij veteranen en burgers, die hun ingrijpende verhaal vertellen en zo komt de geschiedenis tot leven. Niels: "De game was aanleiding om meer te leren over de geschiedenis en heeft een andere lading gekregen. Als je de namen en de verhalen van de slachtoffers hoort, maakt dat diepe indruk. Ik had niet gedacht dat deze reis emotioneel zo zwaar zou zijn."

Operatie D-Day op tv

.