Bekijk de uitzending van Onze jongens op Java terug

Do 21 november 2019 | 20:25 Onze jongens op Java

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Onze jongens op Java gemist? Bekijk hier naar Onze jongens op Java gemist.

Onze jongens op Java

Datum
Do 21 november 2019
Tijd
20:25 tot 21:15
Zender
NPO 2
Genre
Geschiedkundige documentaire
Jaar
2019
Regisseur
Coen Verbraak
Deel-url
gids.tv/23296807

In de nieuwe historische documentaireserie Onze jongens op Java vertellen Indië-veteranen voor het eerst hun persoonlijke verhaal over de 'politionele acties' in de periode 1945-1949. Vier donderdagen om 20:25 uur op NPO 2 en terug te kijken bij Gids.tv.

Buitenwereld
Journalist en historicus Coen Verbraak spreekt met veerteen Indië-veteranen die de buitenwereld tot nu toe nooit vertelden over wat ze in Indië meemaakten. De meesten hielden 70 jaar lang hun mond, zelfs tegenover dierbaren.

Kolonie
Met de capitulatie van Japan in augustus 1945 komt er een einde aan de Tweede Wereldoorlog en dus ook aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, die drieënhalf jaar heeft geduurd. Nederland wil zijn kolonie het liefst zo snel mogelijk weer gaan besturen, zoals het al bijna vierhonderd jaar heeft gedaan. Maar daar denken de Indonesiërs heel anders over.

Militairen
Twee dagen na de Japanse overgave roept Soekarno de onafhankelijke Republiek Indonesië uit. Dat laat Nederland niet op zich zitten. In de vier jaar die volgen stuurt Den Haag honderdtwintigduizend militairen, zowel dienstplichtigen als oorlogsvrijwilligers, naar de Oost om de Indonesische nationalistische opstand neer te slaan.

Onze jongens op Java op tv

Japan tweede wereldoorlog indonesië nederland den haag militairen nederlands-indië documentaire wereldoorlog documentaireserie opstand bezetting indië journalist java republiek kolonie 1945 capitulatie overgave coen verbraak jongens seizoen aflevering 1 kijken indonesische lang terug oost.