Oefeninterland: Indonesië - Nederland

Meest recente uitzending
Datum
Vr 7 juni 2013
Tijd
23:30 tot 23:55
Genre
Samenvatting
Twitter hashtag
#INDNED
Kijkwijzer
Deel-url
gids.tv/9254476

Samenvatting van de oefeninterland Indonesië - Nederland.

Tussen het EK voor Jong Oranje door is er ook nog aandacht voor het ‘gewone' Nederlands elftal, de A-selectie. De ploeg van Louis van Gaal gaat naar Azië om daar een tweetal wedstrijden te spelen.

Dinsdag 11 juni is vanaf 13.30 uur de wedstrijd China-Nederland te zien. Jan-Joost van Gangelen doet hier vanuit de studio in Hilversum voor, met analist Ronald de Boer. Commentaar is ook hier van Leo Oldenburg.

Op NOS.nl een uitgebreid artikel over de oefeninterland Indonesië - Nederland:

Het Nederlands Elftal speelt vandaag in Jakarta voor het eerst in de historie tegen de republiek Indonesië, een vriendschappelijk duel met veel gezichten.

De historische band tussen beide landen blijkt al uit de geboorteplaatsen van de Nederlandse internationals.

Van de 730 internationals in de Oranje-historie zijn er 45 geboren in Indonesië, of beter gezegd in het voormalig Nederlands-Indië. Van die spelers is Beb Bakhuys de bekendste. Bakhuys werd op 16 april 1909 geboren in Pekalongan en overleed op 7 juli 1982 in Den Haag. Hij maakte op 11 maart 1934 tegen België zijn beroemdste goal, een vallende kopbal.

Ook in latere jaren kende Nederland internationals met Indisch bloed. Zo werden de grootvader en vader van Johnny Heitinga geboren in Indonesië. Eind jaren vijftig kwamen zij naar Nederland. Heitinga bezoekt het land van zijn roots voor het eerst.

In de Indonesische selectie zitten juiste weer spelers met Nederlandse roots, Sergio van Dijk en Raphael Maitimo. De dertigjarige Van Dijk staat nu onder contract bij Persib Bandung, maar kwam in Nederland uit voor FC Groningen, Helmond Sport en FC Emmen. Maitimo tekende pas dit jaar bij Mitra Kukar. De 29-jarige middenvelder doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord, waarin hij samenspeelde met Robin van Persie, en speelde één seizoen betaald voetbal in het shirt van FC Dordrecht.

Het Nederlands Elftal kreeg woensdag een groots en warm onthaal op het vliegveld van Jakarta. Talloze in oranje gehulde fans wachtten de Nederlandse selectie op. Bondscoach Louis van Gaal was niet verbaasd door de ontvangst.

"Ik was hier anderhalf jaar geleden", stelde Van Gaal. "Toen ik op straat liep, was het al ongelooflijk. Dit is een voetbalgek land. Dat heb ik anderhalf jaar geleden al gezien toen ik over de antiekmarkt liep. Iedereen herkent je en wil een foto. Dit had ik wel verwacht eigenlijk. Dit is een bevolking van 250 miljoen inwoners. Natuurlijk zijn ze niet van een hoog niveau zoals de Nederlanders plegen te zeggen. Maar het is wel een land dat er achter staat. En we hebben wel een bepaalde binding met Indonesië en dat zie je terug."

Ook Robin van Persie kreeg een warm welkom. De spits van Manchester United kan tegen Indonesië zijn 75ste interland spelen. Hij wordt in dat geval de achttiende speler met minimaal 75 interlands achter zijn naam. Bovendien kan hij zijn doelpuntentotaal verhogen. Van Persie staat op 34 doelpunten, één goal achter Ruud van Nistelrooy en Faas Wilkes. Hij kan zelfs Dennis Bergkamp (37) en Patrick Kluivert (40) te benaderen. Indonesië is in ieder geval niet de sterkste tegenstander. Op de recentste FIFA-ranglijst van mei staan de Indonesiërs 170ste, terwijl Nederland de negende plek bezet.

Meer op tv: Max Verstappen op tv , UFC op tv en FC Emmen op tv