NOS Studio Sport: Wielrennen WK Weg

Meest recente uitzending
Datum
Za 28 september 2013
Tijd
15:00 tot 18:00
Website
NOS Studio Sport: Wielrennen WK Weg
Twitter hashtag
#WKwielrennen
Kijkwijzer
Deel-url
gids.tv/9856096

Live verslag van de wegwedstrijd voor dames op het WK Wielrennen.

Na de schitterende wereldtitel van Ellen van Dijk in de tijdrit gaan de Nederlandse vrouwen zaterdag op jacht naar nieuw succes. Marianne Vos is natuurlijk de aangewezen persoon om daar voor te zorgen. Van wie mag onze wielerheldin flinke tegenstand verwachten? U leest het in deze voorbeschouwing van cyclingstory.nl

Om kwart over twee klinkt in Montecatini Terme het startschot, waarna het vrouwenpeloton vertrekt voor de titelstrijd over 140 kilometer. Voordat zij op de lokale omloop in Firenze arriveren, nemen ze een aanloop van 57,2 kilometer. Vrijwel direct beklimmen ze een 3,5 kilometer lange helling, waar avonturiers wellicht de ruimte krijgen om de vroege vlucht te vormen. Na deze klim gaat het in vlakke lijn richting het mooie Florence (Firenze).
Voor de dames staan daar vijf plaatselijke rondes van elk 16,6 kilometer op het menu. Die omloop kent liefst drie pittige heuvels. Te beginnen met de lange Fiesole. Met een lengte van 4,3 kilometer een gemiddeld stijgingspercentage van 5,2% (max. 9%) zal deze Fiesole zwaar doorwegen in de finale. Na een technische afdaling en 1500 meter vals plat
volgt de Via Salvati. Een typische Zuid-Europese muur, die de benen flink zal doen verzuren. De Via Fiesole is slechts 600 meter lang, maar de weg loopt daar wel gemiddeld 10,2 procent omhoog en kent zelfs een piek van liefst zestien procent. Op de top liggen er nog vijf kilometer voor de boeg. Wellicht dat een favoriete hier al het beslissende verschil maakt.
Na een korte uitloper doemt er enkel nog een kleine pukkel als obstakel op. Het is een hellinkje van 90 meter à maximaal 10 procent. Gaat het nog een rol spelen of bepalen de resterende 2,5 kilometer wie de felbegeerde regenboogtrui na 140 kilometer in ontvangst mag nemen?


Overal waar Marianne Vos aan de start verschijnt, vertrekt ze als de torenhoog favoriete voor de overwinning. Door haar imposante erelijst zijn ook aanstaande zaterdag alle ogen op haar gericht. Vooral haar staat van dienst op het WK is indrukwekkend. Ze debuteerde met de wereldtitel in 2006, daarna volgde vijfmaal op een rij een tweede plaats en in Valkenburg mocht ze eindelijk weer de regenboogtrui aantrekken. Dit seizoen won ze liefst 21 koersen en met drie etappezeges in de Ronde van Toscane bevestigde ze begin deze maand haar topvorm voor dit kampioenschap. De 26-jarige Brabantse kan elk parcours aan, maar deze zware omloop zal zeker in haar voordeel spelen. Op een superdag is zij nauwelijks te kloppen. Kan ze haar titel prolongeren?


Als Marianne Vos al een ‘Angstgegner’ zou hebben, dan moet dit Giorgia Bronzini wel zijn. Zowel in 2010 als 2011 was zij onze landgenote te snel af in een rechtstreeks sprintduel. Die nederlagen zal Vos ook niet snel zijn vergeten. Ze zal dan ook niet graag met Bronzini naar de streep trekken. Door haar explosiviteit blijft de Italiaanse altijd extreem gevaarlijk in de sprint. Dat bewees ze wel in La Route de France door 6(!) van de zeven etappes te winnen. Zeker voor eigen volk aast Bronzini op een derde gouden medaille. De 30-jarige renster kan maar beter in het oog gehouden worden.
Een andere belangrijke concurrente komt uit Zweden. Emma Johannson (30) kent het beste seizoen uit haar loopbaan en dat is terug te zien op de wereldranglijst. Zij slaagde er in om Marianne Vos voor het eerst in zeven jaar van de leiderspositie te stoten. In rittenkoersen toonde Johansson zich ijzersterk. Met de eindzeges in de lastige Emakumeen Euskal Bira (Baskenland) en de Thüringer Rundfahrt als belangrijkste wapenfeiten. Daarnaast eindigde ze in alle zeven World Cup-koersen in de top-vijf. Een prestatie die aantoont dat ze absolute wereldtop is. In de belangrijkste race van het jaar kwam de Zweedse echter nooit verder nooit verder dan een derde plaats (2010). Mogelijk komt daar nu verandering in. Het feit dat ze niet beschikt over landgenotes van topniveau, kan in haar nadeel zijn.


Nederland en Italië staan met de sterkste blokken aan de start. Ook van de Amerikaanse vrouwen mag verwacht worden dat ze als ploeg goed voor de dag komen. Zij hebben immers twee titelkandidates in hun midden. Mara Abbott is daar één van. Ze koerst weinig op Europese bodem, maar voegde in juli wel voor de tweede keer de Giro d’Italia voor Elite Dames aan haar palmares toe. Bergop is ze wellicht de beste renster uit het vrouwenpeloton, maar in eendaagse wedstrijden heeft ze nauwelijks ervaring. Toch moet ze door haar klimcapaciteiten niet onderschat worden. Van onderschatting kan er bij Evelyn Stevens geen sprake meer zijn. Ze klopte Marianne Vos al eens op de Muur van Huy en dit jaar was ze de sterkste in de Ronde van Trentino. Samen met Mara Abbott vormt ze een gevaarlijk duo. Bovendien zal Stevens extra gebrand zijn op een medaille, nadat ze in de individuele tijdrit het brons misliep op vier honderdsten van een seconden.
De ervaren Tatiano Guderzo (29) weet al wat het is om wereldkampioene te worden. Zij kende in het Zwitserse Mendrisio haar gloriemoment door solo aan te komen. In eigen land is de Italiaanse ongetwijfeld in staat om weer voor het hoogst haalbare te strijden. De tweede plek in de meest recente Giro d’Italia geeft nog maar eens haar kwaliteiten aan. Krijgen we een duel Italië-Nederland?


De Nederlandse kopvrouw van de toekomst heet Anna van der Breggen. Het supertalent werd vorig jaar vijfde op haar eerste wereldkampioenschap en had daarnaast een belangrijk aandeel in de overwinning van kopvrouw Vos. Van der Breggen (23) maakt nog altijd een geweldige ontwikkeling door, met een reeks ereplaatsen als gevolg. In Florence is ze een echte outsider. Kan zij fungeren als de ideale bliksemafleider?

Meer op tv: Ijshockey op tv , Europa League op tv en Samenvatting op tv