Bekijk de uitzending van NOS Studio Sport: Wielrennen Tour de France terug

Do 11 juli 2013 | 14:10 NOS Studio Sport: Wielrennen Tour de France

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van NOS Studio Sport: Wielrennen Tour de France gemist? Bekijk hier naar NOS Studio Sport: Wielrennen Tour de France gemist.

NOS Studio Sport: Wielrennen Tour de France

Datum
Do 11 juli 2013
Tijd
14:10 tot 17:25
Zender
NPO 1
Twitter hashtag
#TDF
Officiële Twitter
@wielrennen
Kijkwijzer
Uitzending gemist
NOS Studio Sport: Wielrennen Tour de France gemist
Deel-url
gids.tv/9438172

Live verslag van de 12e etappe van Fougères naar Tours over 218 km.

Commentaar: Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot.

Interviews en reportages: Han Kock.

Daags na de tijdrit staat er opnieuw een vlakke rit op het programma. De twaalfde etappe eindigt in Tours, een stad met een rijke wielerhistorie. Een massasprint lijkt het meest waarschijnlijk. WielerFlits.nl blikt vooruit.

De Tour de France vervolgt zijn weg in zuidoostelijke richting, waar een begin wordt gemaakt aan een drietal overgangsetappes dwars door Frankrijk. Het startschot wordt gegeven in Fougères, nabij Rennes. Daar wordt begonnen aan een 218 kilometer lange etappe. De rit is nagenoeg vlak, onderweg is er zelfs geen prijs voor het bergklassement opgenomen. Wanneer de renners (zoals afgegeven) de wind in de rug hebben, kan het wel eens een snelle etappe gaan worden.

De aankomst ligt in Tours. De stad is vooral bekend als aankomstplaats van de klassieker Parijs-Tours, maar ook de Ronde van Frankrijk kwam hier al enkele keren langs. In 2000 won Leon van Bon hier in zijn nationale kampioenstrui een etappe. In 2005 pakte Tom Boonen er de dagzege.


Omdat het vlakke parcours geen echte hindernissen kent, komen opnieuw de sprinters in aanmerking voor dagsucces. Marcel Kittel was met sprintzeges in Bastia en Saint Malo deze Tour al twee keer succesvol. Uit de eerste ritten is gebleken dat zijn Argos-trein inmiddels stevig op de rails staat, al is het afwachten hoe zijn leadout-man Tom Veelers hersteld is van zijn valpartij van dinsdag. Inmiddels heeft Kittel deze Tour wel bewezen dat hij in een man-tegen-man gevecht de concurrentie met de wereldtop aan kan.

Bij Mark Cavendish staat de teller halverwege de Tour nog op één zege. Dinsdag kwam hij door een valpartij zelfs negatief in het nieuws. De Britse sprinter zal na alle commotie van de afgelopen dagen erop gebrand zijn om de benen te doen spreken. Nog steeds beschikt hij over een venijnig eindschot en mits hij goed gebracht wordt, dan is hij een gevaarlijke klant voor de dagzege. Zijn helpers hebben zich in de tijdrit echter niet ingehouden.

Ook André Greipel heeft deze Tour al een ritzege op zak. De Duitser liet in Montpellier Kittel en Cavendish achter zich. Zijn lead-out lijkt de sterkste van het peloton, maar het is nog altijd aan ‘de Gorilla' zelf om het af te maken. Peter Sagan zal in Tours opnieuw mee willen sprinten om punten te verzamelen voor het groen, maar moet het in vlakke ritten vaak afleggen tegen renners met een hogere topsnelheid.

Naast de drie topfavorieten zijn er diverse ploegen met kanshebbers voor een ereplaats. Zo kwamen de Noren Alexander Kristoff (tweede en drie maal zesde), Edvald Boasson Hagen (tweede en twee keer vijfde) al een paar keer dichtbij. De Nederlandse hoop is opnieuw gevestigd op Danny van Poppel. Een plaats bij de beste tien is voor de 19-jarige debutant al een overwinning op zich.

NOS Studio Sport: Wielrennen Tour de France op tv

.
Stage Analysis - Stage 12 (Fougères - Tours)