Bekijk de uitzending van NOS Sport terug

Ma 7 augustus 2017 | 15:00 NOS Sport

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van NOS Sport gemist? Bekijk hier naar NOS Sport gemist.

NOS Sport

Datum
Ma 7 augustus 2017
Tijd
15:00 tot 17:00
Zender
NPO 1
Genre
Sportprogramma
Jaar
2017
Twitter hashtag
#nossport
Deel-url
gids.tv/18371367

Live verslag van de eerste etappe van de BinckBank Tour, van Breda naar Venray. Een vooruitblik op deze rittenkoers door Nederland en België van wielerflits.nl:

In de maand augustus volgen de WorldTour-koersen elkaar in snel tempo op. Slechts drie dagen na de finish van de Ronde van Polen, staat er met de BinckBank Tour alweer een nieuwe wedstrijd op het programma. De rittenkoers door Nederland en België staat bekend als de enige rittenkoers op het hoogste niveau waarin de renners uit de voorjaarsklassiekers om de eindzege strijden. Wat mogen we dit jaar verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

De BinckBank Tour is dit jaar aan zijn eerste editie toe, maar onder de naam Eneco Tour heeft de wedstrijd al een rijke geschiedenis opgebouwd. In feite is de rittenkoers een voortzetting van de Ronde van Nederland, die al sinds 1948 op de kalender stond. Toen de wedstrijd in 2005 bij het ontstaan van de ProTour buiten de boot dreigde te vallen, werd besloten om op initiatief van toenmalig UCI-preses Hein Verbruggen een Ronde van de Benelux te creëren. De Rotterdamse energieleverancier Eneco – dat eerder al de Ronde van Nederland sponsorde – werd als naamgever aan het evenement verbonden. Als datum werd voor de maand augustus gekozen.

Vorig jaar werd de strijd om de eindzege op de laatste dag beslist. In de slotrit naar Geraardsbergen raakte een kopgroep met Niki Terpstra, Oliver Naesen en Edvald Boasson Hagen voorop. Boasson Hagen won de rit, maar Terpstra legde beslag op het eindklassement. Hij voegde zich (vier jaar na Lars Boom) pas als tweede Nederlander op de erelijst.

Na twaalf edities besloot sponsor Eneco ermee te stoppen, waarna organisator Golazo in online beleggersbank Binck een nieuwe naamsponsor vond. Binck heeft zich voor vijf jaar aan de wedstrijd verbonden.

De naam mag dan veranderd zijn, de kenmerkende eigenschappen van de zevendaagse rittenkoers zijn behouden gebleven. Etappes door Limburg, de Ardennen en de slotrit naar Geraardsbergen zijn de sleuteletappes. De ploegentijdrit is geschrapt, waardoor er slechts negen kilometers tegen de klok zijn.

Daarnaast keert de ‘Gouden Kilometer’ dit jaar terug. De Gouden Kilometer is een kort op elkaar liggende serie van drie sprints in het laatste gedeelte van de etappe. Bij deze drie sprints zijn er elke keer drie, twee en één bonificatieseconden voor de eerste drie te verdienen. In totaal zijn er dus (per dag) negen seconden te verdienen. Hoewel het vorig jaar niet het geval was, zou de Gouden Kilometer bij geringe tijdsverschillen wel eens beslissend kunnen zijn in de strijd om de eindzege. Daarnaast liggen ook aan de meet bonificatieseconden. De eerste drie renners krijgen 10, 6 en 4 seconden.

Etappe 1: Breda – Venray (169,8 km)

Na twee jaar gestart te zijn in het Friese Bolsward, wordt er dit jaar begonnen in het Zuid-Nederlandse Breda. Vanuit de Baroniestad wordt er koers gezet in zuidelijke richting, voor een vlakke rit in lijn die de provincie Brabant doorkruist. Onderweg passeren de renners Tilburg en Eindhoven. In Noord-Limburg volgt er een lokale ronde van 10,9 kilometer, welke twee keer afgelegd moet worden. Op 23,4 kilometer van het einde ligt de Gouden Kilometer. De finish ligt na een lange rechte lijn van 600 meter aan de Noordsingel, een tweebaansweg aan de noordkant van de stad. Op papier is dit een rit voor de sprinters, zoals Dylan Groenewegen, Marcel Kittel, André Greipel en Arnaud Démare.

NOS Sport op tv

.