NOS Opening Stedelijk Museum

Meest recente uitzending
Datum
Za 22 september 2012
Tijd
20:15 tot 21:10
Website
NOS Opening Stedelijk Museum
Twitter hashtag
#OpeningStedelijk
Kijkwijzer
Deel-url
gids.tv/8121206

De AVRO en de NOS maken vanavond op primetime op Nederland 2 een feestelijke live uitzending rondom de heropening van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Naast de officiële opening door Koningin Beatrix zien we het vernieuwde museum, de architectuur en de collectie. Marlene Dumas en veel andere kunstenaars van wie werk tot de vaste collectie van ‘het Stedelijk' behoort, zoals Jan Dibbets, Guido van der Werve, Richard Serra, Petra Blaisse en Ted Noten, komen aan het woord. Verder worden Joop en Janine van den Ende geïnterviewd in de zaal die naar hen is vernoemd.

Het museum is zaterdagavond niet alleen gevuld met kunst, maar ook met een unieke verzameling van Nederlandse artiesten. Zo treden zangeres Wende Snijders en de Jeugd van Tegenwoordig op in de nieuwbouw. Mezzosopraan Tania Kross vormt een gelegenheidsformatie met DJ Kypski en het Matangi String Quartet. Hans van Manen en Ernst Meisner maakten een choreografie voor een bijzonder ballet op de oude trappen van het oude gedeelte van Stedelijk. Harpiste Lavinia Meijer - zij won dit jaar een Edison voor het meest populaire klassieke album - treedt op in de Erezaal. Ook acteur Hans Dagelet en violiste Esther Apituley geven een optreden.

De presentatie is in handen van Pieter Jan Hagens. Cornald Maas en Winfried Baijens tekenen voor de interviews met gasten uit de kunst- en cultuurwereld.

In 2004 ging het Stedelijk Museum dicht voor een grondige renovatie en uitbreiding. Vijf jaar later dan gepland is nu de feestelijke heropening. Architectenbureau Benthem Crouwel is verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe Stedelijk, dat nu al 'de badkuip' wordt genoemd. Zondag 23 september gaat het museum weer open voor publiek.

Meer op tv: AC Milan op tv , Almere City op tv en Motorcross op tv

Video