Bekijk de uitzending van NOS Herdenking Slavernijverleden terug

Za 1 juli 2017 | 13:00 NOS Herdenking Slavernijverleden

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van NOS Herdenking Slavernijverleden gemist? Bekijk hier naar NOS Herdenking Slavernijverleden gemist.

NOS Herdenking Slavernijverleden

Datum
Za 1 juli 2017
Tijd
13:00 tot 14:35
Zender
NPO 1
Genre
Actuele reportage
Jaar
2017
Presentatie
Simone Weimans
Deel-url
gids.tv/18176817

Vandaag is het 154 jaar geleden dat de Nederlandse regering formeel een eind maakte aan de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. De Nationale Herdenking vindt plaats in het Oosterpark in Amsterdam. Aansluitend wordt daar met Keti Koti gevierd dat de ketenen werden verbroken. De NOS doet er rechtstreeks verslag van.

De belangrijkste toespraak tijdens de herdenking, die aan het begin van de middag wordt gehouden, komt voor rekening van Clarence Seedorf. Hij is één van de succesvolste Nederlandse voetballers aller tijden en onder meer UEFA-ambassadeur tegen racisme in het voetbal.

Namens het kabinet houdt minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie een toespraak en ook de Amsterdamse burgemeester Van der Laan spreekt de aanwezigen toe.

Na een muzikaal intermezzo door Sabrina Starke wordt één minuut stilte in acht genomen, waarna bij het dan precies vijftien jaar oude Nationaal Monument Slavernijverleden de kranslegging begint. Met het defilé langs het monument eindigt de uitzending, die wordt gepresenteerd door Simone Weimans.

NOS Herdenking Slavernijverleden op tv

.