Bekijk de uitzending van Nieuwsuur: o.a. datalek bij de GGD terug

Vr 29 januari 2021 | 21:30 Nieuwsuur: o.a. datalek bij de GGD

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur: o.a. datalek bij de GGD gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur: o.a. datalek bij de GGD gemist.

Nieuwsuur: o.a. datalek bij de GGD

Datum
Vr 29 januari 2021
Tijd
21:30 tot 22:20
Zender
NPO 2
Genre
Informatief
Acteurs
Jeroen Wollaars
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Deel-url
gids.tv/25777815

Onderwerpen van deze uitzending

Datalek bij de GGD
Nadat eerder deze week door RTL Nieuws werd gemeld dat er grootschalige fraude plaatsvond in persoonsgegevens van tienduizenden Nederlanders, neemt de GGD stappen om zijn systemen beter te beveiligen. Dat zal wel leiden tot vertragingen in het bron- en contactonderzoek en het doorgeven van de testuitslagen. In de studio praten we erover door met directeur André Rouvoet van de GGD GHOR. Hij vertelt hoe de GGD reageert op het datalek.

Johnson & Johnson-vaccin 66 procent effectief
Het vaccin dat ontwikkeld wordt door farmaceut Johnson & Johnson biedt 66 procent bescherming tegen covid-19. Dat stelt de farmaceut na zogenoemde fase-3-proeven, een onderzoek bij zo'n 45.000 mensen. Het gaat om het vaccin dat is ontwikkeld door het Leidse dochterbedrijf Janssen Vaccines en dat een belangrijke rol speelt in de Nederlandse vaccinatiestrategie. Nederland heeft er 11,3 miljoen van besteld en er is maar één prik van nodig. Hoofd vaccinontwikkeling Hanneke Schuitemaker vertelt in de studio over de ontwikkeling van het vaccin.

Toelating van het AstraZeneca-vaccin
Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA oordeelt vanmiddag over het Oxford/AstraZeneca-vaccin. Er wordt verwacht dat het vaccin toegelaten wordt tot de Europese markt. Er zijn de afgelopen tijd veel vragen gesteld over hoe goed het vaccin werkt. Ook botste de Europese Unie met fabrikant AstraZeneca over de levering van het vaccin. De fabrikant meldde opeens dat er dit eerste kwartaal veel minder vaccins aan de EU geleverd zouden worden. Dat zorgde voor ruzie tussen de Europese Commissie en AstraZeneca. Vanavond praten we met epidemioloog Olaf Dekkers over de werking van het vaccin en de vaccinatiestrategie.

Nieuwsuur: o.a. datalek bij de GGD op tv

.