Bekijk de uitzending van Nieuwsuur: o.a. datalek GGD: waar was de toezichthouder? terug

Do 28 januari 2021 | 21:30 Nieuwsuur: o.a. datalek GGD: waar was de toezichthouder?

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur: o.a. datalek GGD: waar was de toezichthouder? gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur: o.a. datalek GGD: waar was de toezichthouder? gemist.

Nieuwsuur: o.a. datalek GGD: waar was de toezichthouder?

Datum
Do 28 januari 2021
Tijd
21:30 tot 22:10
Zender
NPO 2
Genre
Informatief
Acteurs
Mariëlle Tweebeeke
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Deel-url
gids.tv/25776868

Onderwerpen van deze uitzending

Datalek GGD al maanden bekend, waar was de toezichthouder?
Nieuwsuur meldde in september vorig jaar al dat medewerkers van de GGD bij uitslagen kunnen die ze eigenlijk niet mogen inzien. Het uitdraaien van lijsten met geteste mensen is al sinds de start van het corona-testsysteem van de GGD mogelijk. Dat blijkt uit instructies voor GGD-medewerkers, die nu in handen zijn van de NOS. Maandag meldde RTL Nieuws dat de gegevens van geteste personen worden verhandeld. Waarom heeft de GGD de privacy niet op orde? En wat is rol van de Autoriteit Persoonsgegevens?

De gevolgen van de virusmutaties voor de vaccins
Omdat Nederland veel minder vaccins van farmaceut AstraZeneca krijgt dan afgesproken, komt er waarschijnlijk wéér een nieuwe vaccinatiestrategie. Daarnaast blijven geleverde Pfizervaccins, tweehonderdduizend per week, nu te lang op de plank liggen. Vanaf januari zijn er nog geen 200.000 vaccins gebruikt. Heeft het langzaam vaccineren ook gevolgen voor de werkzaamheid van de vaccins nu er steeds meer virusmutaties opduiken? We spreken met viroloog Eric Snijder en Pfizer-directeur Marc Kaptein. Te gast is Herman van der Weide, programmamanager van het vaccinatieprogramma tijdens de Mexicaanse griep.

Vaccins: Israël als levend lab
In Nederland zijn tot nu toe minder dan tweehonderduizend mensen gevaccineerd. In Israël halen ze datzelfde aantal per dag. In iets meer dan een maand tijd werden ruim vier miljoen inentingen gezet, in een land met negen miljoen inwoners. Vaccins zijn er genoeg. Israël kocht er vele miljoenen, al was dat tegen een hoge prijs: het dubbele bedrag per dosis en de belofte de data van gevaccineerden te delen met fabrikant Pfizer.

Nieuwsuur: o.a. datalek GGD: waar was de toezichthouder? op tv

.