Bekijk de uitzending van Nieuwsuur: o.a. onrust in Nederland terug

Zo 24 januari 2021 | 21:30 Nieuwsuur: o.a. onrust in Nederland

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur: o.a. onrust in Nederland gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur: o.a. onrust in Nederland gemist.

Nieuwsuur: o.a. onrust in Nederland

Datum
Zo 24 januari 2021
Tijd
21:30 tot 22:10
Zender
NPO 2
Genre
Informatief
Acteurs
Mariëlle Tweebeeke
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Deel-url
gids.tv/25748528

Onderwerpen van deze uitzending

Onrust in Nederland, politie grijpt hard in
In Eindhoven en Amsterdam zijn illegale demonstraties beëindigd door de politie. In beide steden is de ME ingezet en worden waterkanonnen en traangas gebruikt om demonstranten te verdrijven. En dan is er ook nog Urk. Daar was het gisterenavond, vlak na de invoering van de avondklok, erg onrustig. Een teststraat van de GGD werd in brand gestoken en tientallen jongeren verzamelden zich bij de haven. Vandaag werd een cameraman van de NOS belaagd toen hij aan het werk was in het dorp. We beschrijven hier waardoor er in Urk zo vaak weerstand is. Wie zitten erachter, wat komt nog? Dit weten we over de demonstraties van de afgelopen 24 uur. Verslaggever Rudy Bouma maakt een overzicht en licht het toe in de studio.

Landen maken rommeltje van klimaatfinanciering
Landen maken een rommeltje van de klimaatfinanciering bedoeld voor ontwikkelingslanden. Er is geen goeie transparante rapportage en er is slechte controle. Ook is het niet altijd duidelijk of gefinancierde klimaatprojecten de gewenste resultaten boeken. Dat blijkt uit verschillende rapporten en wordt bevestigd door experts aan Nieuwsuur. Oorzaak: het ontbreken van definities en boekhoudkundige regels. Rijke landen beloofden in 2009 dat zij jaarlijks met 100 miljard dollar ontwikkelingslanden zouden ondersteunen, zodat ook zij zich kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat en extremer weer. Een deel daarvan is voor 'adaptatie', dat is bijvoorbeeld het maken van dijken en dammen of het verstevigen van huizen en dorpen.

Zonnecelauto's gaan de strijd aan met auto-industrie
Goed nieuws voor wie een elektrische auto nog niet groen genoeg is. Dit jaar komt de eerste luxueuze personenauto met ingebouwde zonnecellen op de markt: de Lightyear One. Vanuit de hele wereld is er interesse voor het Nederlandse bedrijf dat al 8 jaar werkt aan de ontwikkeling ervan. Onderzoeksinstituut TNO verwacht dat het principe van zonnecellen op je autodak uiteindelijk de standaard zal worden.

Nieuwsuur: o.a. onrust in Nederland op tv

.