Bekijk de uitzending van Nieuwsuur: o.a. zorgen over twee epidemieën terug

Di 19 januari 2021 | 10:15 Nieuwsuur: o.a. zorgen over twee epidemieën

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur: o.a. zorgen over twee epidemieën gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur: o.a. zorgen over twee epidemieën gemist.

Nieuwsuur: o.a. zorgen over twee epidemieën

Datum
Di 19 januari 2021
Tijd
10:15 tot 11:00
Zender
NPO 2
Genre
Informatief
Acteurs
Mariëlle Tweebeeke
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Deel-url
gids.tv/25721180

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Zorgen over twee epidemieën
Het Outbreak Management Team (OMT) maakt zich ernstige zorgen over de verspreiding van de Britse coronamutatie in Nederland. Dat blijkt uit het meest recente advies. "... Er kan worden geconcludeerd dat we te maken hebben met twee virusvarianten die zich in de bevolking met verschillende snelheden lijken te verspreiden en de facto leiden tot twee aparte corona-epidemieën", schrijft OMT-voorzitter Jaap van Dissel. We spreken gezondheidseconoom en epidemioloog Koen Pouwels, die met collega's in Oxford onderzoek doet naar de Britse variant en de Britse regering adviseert.

PvdA draagt Lilianne Ploumen voor als lijsttrekker
Lilianne Ploumen wordt als het aan het PvdA-bestuur ligt de nieuwe lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen. Ze is dan de opvolger van Lodewijk Asscher, die vorige week terugtrad vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. De 58-jarige Ploumen heeft ruime ervaring in Den Haag. In het kabinet Rutte II was ze minister voor Ontwikkelingssamenwerking en de laatste vier jaar was Ploumen vice-fractievoorzitter.

De achterban van Donald Trump
Terwijl de meest radicale Trump-aanhang op 6 januari het Capitool bestormde, stonden er buiten nog eens duizenden van zijn kiezers die zonder geweld demonstreerden. En ook van hen, én van de ruim 70 miljoen Trump-kiezers elders in het land, is Joe Biden straks de president. Sociologe Arlie Russell Hochschild werd vier jaar geleden een beroemdheid vanwege haar onderzoek naar deze kiezers. Ze waarschuwt voor een te zelfgenoegzame houding bij de Democraten.

Waarom keerde oppositieleider Aleksej Navalny terug?
Vanuit het buitenland is forse kritiek geuit op Rusland vanwege de arrestatie van oppositieleider Aleksej Navalny. Hij werd gisteren op het vliegveld van Moskou aangehouden nadat hij vijf maanden in Duitsland was geweest na zijn vergiftiging. Waarom is Navalny teruggegaan naar Rusland, met een reële kans op zijn arrestatie?

Nieuwsuur: o.a. zorgen over twee epidemieën op tv

.