Bekijk de uitzending van Nieuwsuur: o.a. Kamer debatteert over maatregelen terug

Di 15 december 2020 | 21:30 Nieuwsuur: o.a. Kamer debatteert over maatregelen

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur: o.a. Kamer debatteert over maatregelen gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur: o.a. Kamer debatteert over maatregelen gemist.

Nieuwsuur: o.a. Kamer debatteert over maatregelen

Datum
Di 15 december 2020
Tijd
21:30 tot 22:10
Zender
NPO 2
Genre
Informatief
Acteurs
Mariëlle Tweebeeke
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Deel-url
gids.tv/25539164

Onderwerpen van deze uitzending

Kamer debatteert over maatregelen
De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over de vergaande nieuwe coronamaatregelen die premier Mark Rutte gisteravond aankondigde en om middernacht ingingen. De oppositie vindt dat het kabinet te lang gewacht heeft met hard ingrijpen en partijen vrezen dat veel groepen hard getroffen worden door de lockdown. Arjan Noorlander volgt het debat en praat ons bij.

Sommige winkels zoeken tóch randjes van de regels
Alle niet-essentiële winkels moesten vanaf afgelopen nacht sluiten. Wél 'essentieel' zijn onder meer winkels die levensmiddelen verkopen, drogisterijen, apotheken en opticiens. Doe-het-zelfzaken mogen een afhaalfunctie inrichten en pakketpunten mogen openblijven. Eerder deed premier Rutte nog een oproep om niet "de randjes van de regels" op te zoeken. Maar wat als een klein deel van je assortiment uit levensmiddelen bestaat? En als je een pakketpunt in je winkel hebt, mag de rest van je winkel dan ook open? We kijken hoe winkeliers in Amsterdam de regels interpreteren.

Begrip én verbazing over sluiten scholen
Een andere nieuwe maatregel is dat woensdag alle basis- en middelbare scholen dicht moeten. De sluiting duurt zeker tot en met het weekend van 16 en 17 januari. In de eerste weken van het nieuwe jaar wordt online les gegeven. Scholen hebben begrip voor de maatregelen, maar zeker onder basisscholen is er ook verbazing omdat jonge kinderen vermoedelijk geen grote bijdrage leveren aan de verspreiding van het coronavirus. We gaan langs bij een aantal scholen en spreken met socioloog Thijs Bol. Hij verwacht dat de kloof tussen goed presterende leerlingen en leerlingen die al een achterstand hadden, door de maatregelen verder groeit.

Mbo-studenten gaan vaccineren als vervanging voor stage
Er is een groot tekort aan stages voor mbo-studenten. Werkgevers, zeker zorginstellingen, hebben vanwege het coronavirus liever geen stagiairs rondlopen. Voor zorgstudenten zijn er daardoor 3400 plekken te weinig. Tegelijkertijd zijn veel mensen nodig voor de vaccinatiecampagne. Eén en één is twee, dachten ze in Zuidoost-Brabant. Daar gaat de GGD mbo-studenten inzetten bij het vaccineren, als alternatief voor een stage.

Nieuwsuur: o.a. Kamer debatteert over maatregelen op tv

.