Bekijk de uitzending van Nieuwsuur: o.a. CDA moet nieuwe leider vinden terug

Za 12 december 2020 | 00:30 Nieuwsuur: o.a. CDA moet nieuwe leider vinden

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur: o.a. CDA moet nieuwe leider vinden gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur: o.a. CDA moet nieuwe leider vinden gemist.

Nieuwsuur: o.a. CDA moet nieuwe leider vinden

Datum
Za 12 december 2020
Tijd
00:30 tot 01:20
Zender
NPO 2
Genre
Informatief
Acteurs
Jeroen Wollaars
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Deel-url
gids.tv/25518881

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

CDA moet nieuwe leider vinden
Tegen de verwachting in heeft Hugo de Jonge afgezien van het lijsttrekkerschap bij het CDA. De minister heeft besloten om zijn focus de komende maanden op de bestrijding van het coronavirus te richten. Om daarnaast óók nog lijsttrekker te zijn, kost simpelweg te veel tijd. Dat betekent dat het CDA op zoek moet naar een nieuwe leider. Pieter Omtzigt werd tweede bij de interne lijsttrekkersverkiezingen, maar de naam van voormalig 'kroonprins' Wopke Hoekstra wordt ook genoemd als serieuze kanshebber. Hoekstra zegt "erover na te gaan denken" als hij wordt gevraagd. We doen verslag van de laatste ontwikkelingen. Politiek verslaggever Arjan Noorlander praat ons vanavond bij.

Meer vaders blijven thuis bij hun pasgeboren baby
Bijna de helft van de nieuwe vaders heeft betaald verlof opgenomen na de geboorte van hun kind. Sinds een klein half jaar is dat mogelijk. Zo'n 44 procent van de nieuwe vaders heeft dat gedaan, blijkt uit navraag van Nieuwsuur bij het UWV. Het percentage zal waarschijnlijk nog stijgen. Vroeger hadden partners recht op slechts twee dagen verlof na de geboorte. Twee jaar geleden werd dat naar vijf dagen uitgebreid, sinds 1 juli van dit jaar kunnen partners maximaal vijf weken verlof opnemen, voor 70 procent van het salaris. De verschillen tussen vaders en moeders blijven echter groot.

Migranten kiezen vaker voor Canarische route
Dit jaar zijn er al zeker 7000 migranten aangekomen op de Canarische eilanden, de Spaanse eilanden die voor de westkust van Afrika liggen. Al jaren kwamen er niet zoveel migranten aan op de eilanden. De opvang was snel vol, de doorgang naar Spanje werd steeds moeilijker. De overheid heeft er nu voor gekozen om op de eilanden tijdelijke opvangkampen te maken. De omstandigheden in de tentenkampen doen denken aan de situatie in Moria. Bewoners van de eilanden maken zich zorgen; de Canarische Eilanden hebben economisch ernstig te leiden onder de coronacrisis omdat het toerisme op zijn gat ligt. Voor de migranten is de oversteek ook niet zonder gevaar: sommigen kiezen ervoor om vanuit Senegal de boottocht van vijftien dagen over de ruige Atlantische oceaan te ondernemen .

Nieuwsuur: o.a. CDA moet nieuwe leider vinden op tv

.