Bekijk de uitzending van Nieuwsuur: o.a. uitslag FvD-referendum vanavond verwacht terug

Vr 4 december 2020 | 21:30 Nieuwsuur: o.a. uitslag FvD-referendum vanavond verwacht

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur: o.a. uitslag FvD-referendum vanavond verwacht gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur: o.a. uitslag FvD-referendum vanavond verwacht gemist.

Nieuwsuur: o.a. uitslag FvD-referendum vanavond verwacht

Datum
Vr 4 december 2020
Tijd
21:30 tot 22:20
Zender
NPO 2
Genre
Informatief
Acteurs
Mariëlle Tweebeeke
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Deel-url
gids.tv/25481045

Onderwerpen van deze uitzending

Uitslag FvD-referendum vanavond verwacht
Vanavond wordt duidelijk of Forum voor Democratie verder gaat met of zonder Thierry Baudet als politiek leider. De leden van de partij kunnen sinds gisteravond online hun stem uitbrengen. Om 18.00 uur sluit de digitale stembus, later op de avond volgt de uitslag. Het conflict bij FvD barstte zo'n twee weken geleden los nadat er onrust was ontstaan over de jongerenafdeling van de partij. Baudet zei te vertrekken en later toch niet, waarna er tumultueuze dagen volgden. Verschillende partijprominenten, senatoren en Statenleden hebben FvD inmiddels verlaten. We bespreken vanavond de laatste ontwikkelingen met politiek verslaggever Arjan Noorlander.

VS worstelt met een zware coronagolf
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de VS is weer flink gestegen. Binnen een etmaal werden er volgens de Johns Hopkins-universiteit 210.000 nieuwe besmettingen gemeld, een recordaantal. Ook kwamen er 2900 nieuwe doden bij. De oplopende cijfers hebben mogelijk te maken met de recente Thanksgiving-vieringen in het land. De aankomende president Joe Biden ging vannacht in een interview in op zijn coronabeleid. Hij zei onder meer dat hij Amerikanen gaat vragen om de eerste honderd dagen van zijn ambtstermijn een mondkapje te dragen. Hij liet ook weten dat hij immunoloog en corona-adviseur Anthony Fauci heeft gevraagd toe te treden tot het coronateam dat hij gaat samenstellen. We spreken over de situatie in Amerika met Jan Bakker, hoogleraar Intensive Care bij het Erasmus MC in Rotterdam. Hij is als intensivist verbonden aan het NYU Langone Medical Center in New York en werkte daar verschillende maanden dit jaar.

Het 'nieuwe Turkije' voert een assertief buitenlandbeleid
De onvrede over de buitenlandse avonturen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan groeit. Die is namelijk militair actief in allerlei conflicten in de regio. Daardoor botst Turkije steeds opnieuw met NAVO-bondgenoten. En ook met de Europese Unie, waar de roep om sancties op Turkije steeds harder wordt. De militaire acties geven veel Turken juist een gevoel van trots, laat correspondent Mitra Nazar in haar reportage zien. De Turkse regering liet onlangs een propagandavideo maken waarin het idee van het 'nieuwe Turkije' naar voren wordt gebracht: een land dat militair sterk is, en een assertief en zelfverzekerd buitenlandbeleid voert.

Nieuwsuur: o.a. uitslag FvD-referendum vanavond verwacht op tv

.