Bekijk de uitzending van Nieuwsuur: o.a. toekomst democratie Hongkong terug

Wo 2 december 2020 | 21:30 Nieuwsuur: o.a. toekomst democratie Hongkong

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur: o.a. toekomst democratie Hongkong gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur: o.a. toekomst democratie Hongkong gemist.

Nieuwsuur: o.a. toekomst democratie Hongkong

Datum
Wo 2 december 2020
Tijd
21:30 tot 22:20
Zender
NPO 2
Genre
Informatief
Acteurs
Jeroen Wollaars
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Deel-url
gids.tv/25474406

Onderwerpen van deze uitzending

Heeft de democratie in Hongkong nog toekomst?
Onlangs stapte de volledige oppositie van het parlement van Hongkong op uit protest tegen de groeiende Chinese invloed. Voor de prodemocratische parlementariërs was de druppel dat vier collega's uit hun functie werden gezet op basis van een nieuwe, door Peking opgelegde wet. Die wet geeft Hongkong de bevoegdheid om parlementsleden af te zetten die onafhankelijkheid steunen of 'staatsgevaarlijk' zijn. Is de democratie in Hongkong hiermee ten einde? Correspondent Sjoerd den Daas spreekt met twee van de opgestapte volksvertegenwoordigers.

Criminelen maken gebruik van 'spookbewoning'
Steeds meer gemeenten hebben last van (internationale) criminelen. De politie spreekt van een parallelle samenleving. Eén van de methoden die criminelen gebruiken heet 'spookbewoning': illegaal bewoonde huizen worden gebruikt om onder de radar te blijven of voor drugsproductie en -handel, voor mensenhandel, prostitutie, wapenhandel en arbeidsuitbuiting. Hoe groot is het probleem? Te gast is George Rasker, teamleider landelijk aanjaagteam ondermijning.

Te veel dioxine in wildernisvlees Oostvaardersplassen
Opnieuw zijn er te hoge waarden dioxine aangetroffen in wildernisvlees, vlees van dieren die het hele jaar door grazen in natuurgebieden en dat aan particulieren wordt verkocht. Ditmaal bij de konikpaarden uit de Oostvaardersplassen. Het vlees van de hengsten kan hierdoor niet ter consumptie worden aangeboden. Dat deze dieren uit de Oostvaardersplassen te veel dioxine in het vlees hebben, heeft Staatsbosbeheer 'zeer verrast'.

Nieuwsuur: o.a. toekomst democratie Hongkong op tv

.