Bekijk de uitzending van Nieuwsuur: o.a. het blijft spannend in de VS terug

Za 7 november 2020 | 21:30 Nieuwsuur: o.a. het blijft spannend in de VS

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur: o.a. het blijft spannend in de VS gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur: o.a. het blijft spannend in de VS gemist.

Nieuwsuur: o.a. het blijft spannend in de VS

Datum
Za 7 november 2020
Tijd
21:30 tot 22:10
Zender
NPO 2
Genre
Informatief
Acteurs
Jeroen Wollaars
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Deel-url
gids.tv/25334892

Onderwerpen van deze uitzending

Het blijft spannend in de VS
In Pennsylvania is Joe Biden zo ver uitgelopen op Donald Trump, dat de vraag kan worden gesteld waarom de Amerikaanse nieuwsmedia hem nog niet tot winnaar van de presidentsverkiezingen hebben uitgeroepen. Een overwinning in deze staat met twintig kiesmannen is voor Biden immers voldoende. Persbureau AP, waar ook de NOS zich op baseert, stelt in een uitleg dat er in Pennsylvania inderdaad nog geen winnaar kan worden uitgeroepen omdat de marge tussen Biden en Trump klein is en het aantal stemmen dat nog moet worden geteld groot. Ook de grens van een half procentpunt voor een hertelling noemt het persbureau expliciet. We zijn vanavond in Wilmington, de grootste stad in de staat Delaware, bij de Biden-aanhang én in Washington DC. Te gast is Amerikanist Koen Petersen.

'Neem populisme VS serieus'
Amerikaanse media melden al wel dat het team van Joe Biden is begonnen de machtsoverdracht voor te bereiden. Een president moet bij zijn verkiezing zo'n 4000 overheidsmedewerkers benoemen, van wie er 1200 door het Congres goedgekeurd moeten worden. Maar Trump mag dan op weg zijn naar de uitgang, dat geldt niet voor het populisme in Amerika. Daarvoor waarschuwt de invloedrijke politicoloog Francis Fukuyama, die er op wijst dat zijn kiezers en hun problemen serieus genomen moeten worden. We spreken Francis Fukuyama vanavond.

Maasstad Ziekenhuis blijft worstelen
Er zijn vandaag meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan er nieuwe patiënten zijn opgenomen. Maar in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis merken ze daar nog weinig van. De regio is onverminderd een brandhaard en het ziekenhuis blijft worstelen met een gebrek aan personeel. En dat terwijl ze mogelijk binnenkort toch weer de intensive care moeten opschalen. "We leiden tachtig verpleegkundigen van andere afdelingen op als buddy voor het IC-personeel. Dat gaat niet zonder het nog verder afschalen van de andere zorg. Zo overschrijden we steeds weer een grens", zegt Peter Langenbach, voorzitter van de Raad van Bestuur. Als het aan Langenbach ligt, krijgt hij steun van Defensie.

Nieuwsuur: o.a. het blijft spannend in de VS op tv

.