Bekijk de uitzending van Nieuwsuur: o.a. ondernemers in problemen terug

Ma 26 oktober 2020 | 21:30 Nieuwsuur: o.a. ondernemers in problemen

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur: o.a. ondernemers in problemen gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur: o.a. ondernemers in problemen gemist.

Nieuwsuur: o.a. ondernemers in problemen

Datum
Ma 26 oktober 2020
Tijd
21:30 tot 22:20
Zender
NPO 2
Genre
Informatief
Acteurs
Mariëlle Tweebeeke
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Deel-url
gids.tv/25268918

Onderwerpen van deze uitzending

Ondernemers in problemen
Bedrijven van ondernemers die jarenlang een paar keer modaal verdienden, zijn nu volledig stilgevallen. Na maanden van coronacrisis zijn zij nu door de reserves heen. De buffer is op. Normaal gesproken helpt gemeente Amsterdam op jaarbasis zo'n 1000 ondernemers die in de problemen komen. D
it jaar zijn het er al meer dan 40.000. Ongeveer de helft van alle ondernemers in Amsterdam heeft zich gemeld voor (financiële) hulp. 30 procent van hen heeft te weinig buffer om zonder hulp van de overheid de crisis uit te zingen.

Huidige waterstofplannen niet realistisch
Het wordt internationaal gezien als een van de belangrijkste instrumenten om afscheid te nemen van fossiele brandstof: groene waterstof. We zouden er schoon door kunnen rijden, het aardgas in ons huis ermee kunnen vervangen en fabrieken CO2-vrij laten draaien. Veel goede vooruitzichten. Maar volgens deskundigen zijn de kabinetsplannen niet realistisch. Om de plannen werkelijkheid te maken is er namelijk veel meer groene elektriciteit nodig dan er daadwerkelijk is.

Crisisexpert kritisch op crisisaanpak
Het is een cruciale week als het gaat om de cijfers van coronabesmettingen. Het kabinet gaat volgens ingewijden naar alle waarschijnlijkheid waarschuwen voor 'draconische maatregelen', als mensen zich niet aan de regels houden en de cijfers niet dalen. Crisisexpert Gert-Jan Ludden is gaat in de studio in op het beleid. "De samenleving is best bereid om een strengere aanpak te accepteren, maar dan willen ze wel de zekerheid dat het beter gaat daarna. Niets doen is geen optie als de cijfers niet minder worden. Maar we moeten tegelijkertijd perspectief bieden."

Verdronken dorpen teruggevonden in Noordoostpolder
In de Noordoostpolder zijn vier verdronken dorpen teruggevonden. Lange tijd werd gedacht dat Urk en Schokland de enige twee nederzettingen waren die in de late Middeleeuwen in het noordoostelijke deel van de Zuiderzee lagen. Maar dat blijkt nu toch anders te zijn. Maritiem archeoloog Yftinus van Popta ontdekte nog vier dorpjes. Voordat de zee rond 1400 na Christus het gebied opslokte, lagen er verschillende nederzettingen.

Nieuwsuur: o.a. ondernemers in problemen op tv

.