Bekijk de uitzending van Nieuwsuur: o.a. scholen speciaal onderwijs leven de wet niet na terug

Ma 5 oktober 2020 | 21:30 Nieuwsuur: o.a. scholen speciaal onderwijs leven de wet niet na

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur: o.a. scholen speciaal onderwijs leven de wet niet na gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur: o.a. scholen speciaal onderwijs leven de wet niet na gemist.

Nieuwsuur: o.a. scholen speciaal onderwijs leven de wet niet na

Datum
Ma 5 oktober 2020
Tijd
21:30 tot 22:20
Zender
NPO 2
Genre
Informatief
Acteurs
Jeroen Wollaars
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Deel-url
gids.tv/25154223

Onderwerpen van deze uitzending

Scholen speciaal onderwijs leven de wet niet na
Op scholen met speciaal onderwijs leren kinderen rekenen, maar bijvoorbeeld ook klokkijken, of hoe je met een vork kunt eten. Kinderen met een beperking hebben wettelijk gezien tot hun twintigste recht op dat soort onderwijs. Maar sinds de invoering van het passend onderwijs in 2014 zitten er steeds minder van dat type leerlingen van boven de achttien op school. Nieuwsuur bekeek alle websites van de scholen van het voortgezet speciaal onderwijs. Uit deze inventarisatie blijkt dat meer dan een derde op hun site vermeldt dat hun school enkel bedoeld is voor leerlingen tot en met 18 jaar. Hoe kan dat?

Het conflict om Nagorno-Karabach
De strijd tussen Azerbeidzjan en Armenië om Nagorno-Karabach lijkt steeds verder uit de hand te lopen. Het conflict heeft een lange geschiedenis. Het christelijke Armenië en islamitische Azerbeidzjan maakten vroeger deel uit van de Sovjet-Unie. Toen die begin jaren 90 uiteenviel, riepen beide republieken op de Kaukasus de onafhankelijkheid uit. De etnische Armeniërs in Nagorno-Karabach maakten zich in 1991 los van Azerbeidzjan. Volkenrechtelijk hoort het gebied bij Azerbeidzjan. Na een bloedige strijd, die naar schatting aan 30.000 mensen het leven heeft gekost, werd in 1994 een staakt-het-vuren overeengekomen. In de jaren daarna beschuldigden beide partijen elkaar over en weer van het schenden daarvan. We praten over het conflicht én over de rol van Rusland en Turkije met Oost-Europadeskundige Bob Deen van Instituut Clingendael.

Nieuwsuur: o.a. scholen speciaal onderwijs leven de wet niet na op tv

.