Bekijk de uitzending van Nieuwsuur: o.a. wie krijgt rijkdommen van de ruimte? terug

Zo 20 september 2020 | 21:30 Nieuwsuur: o.a. wie krijgt rijkdommen van de ruimte?

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur: o.a. wie krijgt rijkdommen van de ruimte? gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur: o.a. wie krijgt rijkdommen van de ruimte? gemist.

Nieuwsuur: o.a. wie krijgt rijkdommen van de ruimte?

Datum
Zo 20 september 2020
Tijd
21:30 tot 22:10
Zender
NPO 2
Genre
Informatief
Acteurs
Mariëlle Tweebeeke
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Deel-url
gids.tv/25073378

Onderwerpen van deze uitzending

Wie heeft er recht op de rijkdommen van de ruimte?
De NASA wil commerciële bedrijven inschakelen om stof en stenen van de maan te bemachtigen. Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie deze week bekend. Het roept vragen op over het eigendomsrecht in de ruimte. Van wie zijn de maan, de planeten en asteroïden, en hun grondstoffen eigenlijk? Onze econoom Mathijs Bouman zocht het uit, in het laatste deel van onze serie over de economie van de ruimte.

Strengere coronamaatregelen in de Randstad
Sinds 18.00 uur gelden in grote delen van de Randstad strengere coronamaatregelen. Zo mogen horecagelegenheden vanaf middernacht geen nieuwe gasten meer binnenlaten en moeten ze om 01.00 uur sluiten. Maar hoe gaat het bijvoorbeeld morgenochtend in de supermarkt? De burgemeesters van de zes veiligheidsregio's waar de strengere maatregelen gelden, willen dat die bijvoorbeeld weer aparte uren instellen voor ouderen en kwetsbaren. Maar gaan ze dat ook doen? Volgens premier Mark Rutte is corona bezig aan een comeback. Hij deed vrijdag bij de persconferentie een dringende oproep aan "jong en oud" om de basisregels weer in acht te nemen. Hoe zorg je dat mensen weer meer gaan opletten? Dat bespreken we met Arie Dijkstra, hoogleraar gedragswetenschappen aan de Universiteit Groningen.

Geen suikertaks in de strijd tegen de kilo's
Ruim zes miljoen volwassen Nederlanders zijn te zwaar. De wethouders van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht willen daarom dat het kabinet een belasting op frisdranken invoert. Maar die suikertaks komt er voorlopig niet, besloot staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis begin september. Hij houdt het op afspraken met de fabrikanten. Een gemiste kans, vinden ze in Rotterdam. waar ruim de helft van de inwoners overgewicht heeft. Om Rotterdammers te helpen van hun overbodige kilo's af te komen is de stad een project gestart: Proeftuin Gezond Gewicht. De Rotterdamse aanpak lijkt te werken, de komende maanden gaan er meer gemeenten mee aan de slag.

Nieuwsuur: o.a. wie krijgt rijkdommen van de ruimte? op tv

.