Bekijk de uitzending van Nieuwsuur: o.a. rellen na 'ongeloofwaardige verkiezingen' Wit-Rusland terug

Ma 10 augustus 2020 | 21:30 Nieuwsuur: o.a. rellen na 'ongeloofwaardige verkiezingen' Wit-Rusland

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur: o.a. rellen na 'ongeloofwaardige verkiezingen' Wit-Rusland gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur: o.a. rellen na 'ongeloofwaardige verkiezingen' Wit-Rusland gemist.

Nieuwsuur: o.a. rellen na 'ongeloofwaardige verkiezingen' Wit-Rusland

Datum
Ma 10 augustus 2020
Tijd
21:30 tot 22:05
Zender
NPO 2
Genre
Informatief
Acteurs
Petra Grijzen
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Deel-url
gids.tv/24850648Onderwerpen van deze uitzending

Rellen na 'ongeloofwaardige verkiezingen' Wit-Rusland
In verschillende steden in Wit-Rusland braken vannacht rellen uit nadat bekend werd dat president Aleksandr Loekasjenko voor de zesde keer de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Daarbij zijn zeker één dode en vele gewonden gevallen. Ook zouden 120 demonstranten zijn gearresteerd. Volgens de kiescommissie kreeg Loekasjenko 80 procent van de stemmen. Maar lokale journalisten melden grootschalige fraude met stembiljetten. De belangrijkste oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja, die slechts 9,9 procent van de stemmen zou hebben gekregen, erkent de uitslag niet. Slagen de autoriteiten erin de onlusten te beëindigen, of houden de demonstranten vol en lukt het ze zelfs om een einde te maken aan de dictatuur, zoals de oppositie voorspelde? In de uitzending het laatste nieuws.

Hoe staan jongeren tegenover de overheid?
In 2018 sprak Nieuwsuur een aantal 18-jarigen over wat ze beweegt en hoe ze naar de toekomst kijken, niet vermoedend dat ze twee jaar later van het ene op het andere moment zouden worden beknot in hun vrijheid. Nu spreken we de jongeren, inmiddels twintigers, opnieuw. Houden ze zich goed aan de regels, en hoe staan ze tegenover de overheid en media?

Nieuwsuur: o.a. rellen na 'ongeloofwaardige verkiezingen' Wit-Rusland op tv

.