Bekijk de uitzending van Nieuwsuur: o.a. EU-leiders bijeen voor top herstelfonds terug

Za 18 juli 2020 | 01:10 Nieuwsuur: o.a. EU-leiders bijeen voor top herstelfonds

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur: o.a. EU-leiders bijeen voor top herstelfonds gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur: o.a. EU-leiders bijeen voor top herstelfonds gemist.

Nieuwsuur: o.a. EU-leiders bijeen voor top herstelfonds

Datum
Za 18 juli 2020
Tijd
01:10 tot 01:45
Zender
NPO 2
Genre
Informatief
Acteurs
Jeroen Wollaars
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Deel-url
gids.tv/24716616

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

EU-leiders bijeen voor top herstelfonds
De 27 EU-leiders praten de komende dagen over een herstelfonds van 750 miljard euro om de door corona getroffen economieën uit het slop te halen. Alle ogen zijn gericht op premier Mark Rutte, die wordt gezien als de leider van het verzet. Nederland wil samen met Oostenrijk, Denemarken en Zweden dat het herstelfonds wordt aangegrepen om grondige hervormingen door te voeren. We spreken met twee buitenlandse Brussel-correspondenten over de positie van Rutte en hun verwachtingen ten aanzien van het slagen van de top. Ook spreken we met onze eigen correspondent in Brussel Sander van Hoorn.

'RIVM moet onafhankelijker worden van politiek'
Nieuwsuur deed de afgelopen maanden onderzoek naar de coronacrisis in de ouderenzorg. Vanavond in de uitzending het laatste deel van het drieluik, over hoe het RIVM en het ministerie vermengd raakten. Het kabinet gaf het RIVM in het begin van de crisis veel autoriteit als orgaan dat los van de politiek wetenschappelijke adviezen geeft. Maar in de praktijk zitten het RIVM en het ministerie dicht tegen elkaar aan, blijkt uit ons onderzoek. Deskundigen pleiten voor een onafhankelijker RIVM.

Goed ventileren in de strijd tegen aerosolen
Ze zijn piepklein, maar zorgen misschien wel voor het grootste twistpunt in de bestrijding van het coronavirus: aerosolen. De WHO en het RIVM erkennen inmiddels de rol van deze minuscule druppeltjes in de lucht bij de verspreiding van het virus, maar zien die rol als zeer beperkt. Maar daar zijn de meningen dus over verdeeld. Waar alle partijen het wel over eens zijn is dat ventileren heel erg belangrijk is bij het bestrijden van aerosolen. En wat goed ventileren is, wordt nu onderzocht. We kijken mee met natuurkundige Daniel Bonn van de Universiteit van Amsterdam.

Nieuwsuur: o.a. EU-leiders bijeen voor top herstelfonds op tv

.