Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug

Vr 24 januari 2020 | 21:30 Nieuwsuur

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur gemist.

Nieuwsuur

Datum
Vr 24 januari 2020
Tijd
21:30 tot 22:10
Zender
NPO 2
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2020
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Uitzending gemist
Nieuwsuur gemist
Deel-url
gids.tv/23665678

Onderwerpen van deze uitzending

Nieuwe therapie voor suïcidale patiënten
Elke dag maken meer dan vijf Nederlanders een einde aan hun leven. Al jaren wordt geprobeerd het aantal suïcides terug te dringen, maar in de praktijk blijkt dat lastig. De meerderheid komt nooit met een behandeling in aanraking. En het aantal therapieën dat werkt is bovendien beperkt. Onderzoekers aan de Vrije Universiteit hebben voor het eerst depressieve, suïcidale patiënten behandeld met een nieuwe, experimentele therapie. Die lijkt veel op EMDR, de oogbewegingstherapie die succesvol is gebleken bij de behandeling van trauma's. Inmiddels zijn de eerste resultaten binnen.

Controles en maatregelen tegen loden leidingen
In Nederland zijn bij zo'n 100.000 tot 200.000 oude woningen de loden leidingen nooit vervangen. Water uit die leidingen kan schadelijk zijn voor de gezondheid, met name voor baby's en jonge kinderen. Naar schatting van het RIVM lopen tienduizenden kinderen en duizenden zwangere vrouwen de kans dat ze te veel lood binnenkrijgen. In Amsterdam waren er al controles gaande en nu gaan ook Utrecht en Rotterdam daarmee starten. De twee gemeenten laten aan de NOS weten op grote schaal gemeentelijke gebouwen te gaan controleren op de aanwezigheid van loden leidingen. Die mochten tot 1960 gebruikt worden in de bouw.

China sluit steden en attracties om coronavirus
Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, gaat de Chinese Muur bij Peking morgen dicht voor publiek, net als de Verboden Stad, de dierentuin van Peking en Disneyland Shanghai. In heel China mogen reisbureaus bovendien geen vakanties meer verkopen. In de provincie Hubei gelden nu reisbeperkingen in dertien steden met in totaal meer dan 40 miljoen mensen, en dat aantal loopt op. Openbare gebouwen zijn er gesloten en het openbaar vervoer is er geheel of gedeeltelijk stilgelegd. In Wuhan, waar het virus uitbrak, wordt ondertussen een noodhospitaal met duizend bedden uit de grond gestampt. Vanavond kijken we hoe China deze massa-operatie aanpakt.

Nieuwsuur op tv

Nieuwsuur analyse sportnieuws.
Onderwerpen in Nieuwsuur