Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug

Za 30 november 2019 | 01:50 Nieuwsuur

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur gemist.

Nieuwsuur

Datum
Za 30 november 2019
Tijd
01:50 tot 07:35
Zender
NPO 2
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Presentatie
Mariëlle Tweebeeke
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Uitzending gemist
Nieuwsuur gemist
Deel-url
gids.tv/23350415

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Op de bres voor vrouwenrechten in Iran
Bij de recente protesten in Iran uiten demonstranten hun afkeer voor geestelijk leider ayatollah Khameini, die het land in een conservatieve greep houdt. Zo worden homoseksuelen vervolgd, net als moslims die zich tot het christendom bekeren. Vrouwen zijn verplicht een hoofddoek te dragen: activisten die hier tegen demonstreren kunnen rekenen op gevangenisstraf. Verslaggever Rudy Bouma en cameraman Dennis Hilgers filmden in aanloop naar de protesten Iraniërs die zich proberen te onttrekken aan het juk van de streng-islamitische regels. Ze spreken onder anderen met zangeres Negin Parsa, die op de bres staat voor vrouwenrechten in haar land. Haar eerste solo-optreden leverde haar een podiumverbod op.

Scheepvaart moet zwaveluitstoot aanpakken
De zeescheepvaart vervoert 90 procent van alle goederen ter wereld. De sector moet de komende decennia veel schoner worden. Per 1 januari moeten zeeschepen minder zwavel uitstoten. Dat betekent andere brandstof gebruiken of de uitlaatgassen filteren. Zeevarende landen verenigt in de Internationale Maritieme Organisatie moeten nu gaan afspreken hoe de zeescheepvaart gaat vergroenen.

Onverwacht uitspraak in proces Decembermoorden
De rechter in Suriname is onverwacht begonnen aan het voorlezen van de vonnissen in het Decembermoordenproces. President Desi Bouterse hoort later vanmiddag zijn vonnis. De oud-legerleider is niet in het land, hij is op staatsbezoek in China. In het megaproces, dat loopt sinds 2007, staat Bouterse met 24 medeverdachten terecht voor betrokkenheid bij het martelen en vermoorden van vijftien politieke tegenstanders in december 1982. Bouterse en zijn advocaat spraken eerder van een oneerlijk, politiek proces dat wordt aangestuurd door Nederland. De openbaar aanklager had in juni 2017 twintig jaar celstraf geëist tegen Bouterse. De president heeft zijn persoonlijke betrokkenheid bij de Decembermoorden altijd ontkend.

Nieuwsuur Sport
- Voetbal: sc Heerenveen-Vitesse
- Wielrennen: WB baan in Hongkong

Nieuwsuur op tv

Nieuwsuur analyse sportnieuws.
Onderwerpen in Nieuwsuur

Meer uitzendingen van Nieuwsuur