Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug

Di 26 november 2019 | 01:50 Nieuwsuur

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur gemist.

Nieuwsuur

Datum
Di 26 november 2019
Tijd
01:50 tot 02:40
Zender
NPO 2
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Presentatie
Jeroen Wollaars
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Uitzending gemist
Nieuwsuur gemist
Deel-url
gids.tv/23338084

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Amsterdamse scholen dicht uit protest tegen lerarentekort
Zestien basisscholen in Amsterdam blijven in de week van 9 december vijf dagen achtereen dicht. De scholen voeren actie vanwege het lerarentekort. Ze zeggen dat ze de tijd nodig hebben om te onderzoeken hoe ze het tekort kunnen oplossen. Het betekent dat 5400 leerlingen die week niet naar school kunnen. De zestien scholen horen bij de Stichting Westelijke Tuinsteden. Die had aan het begin van het jaar 13 fte's openstaan, inmiddels is dat opgelopen tot 20 fte's. De scholen liggen allemaal in het stadsdeel Nieuw-West. Joke Middelbeek van de Stichting Westelijke Tuinsteden is te gast.

Babysterfte nog altijd hoog in Nederland
Afgelopen jaar overleden bijna 1300 baby's in Nederland. Het gaat om baby's die na minstens 22 weken zwangerschap worden geboren en net voor, tijdens of vlak na de bevalling overlijden. Dat blijkt uit de meest recente cijfers die morgen op een congres over geboortezorg worden gepresenteerd. Hoewel de babysterfte wel is gedaald in de afgelopen tien jaar, vinden deskundigen dat er nog altijd te veel baby's dood gaan. "Ik denk dat die kleine 1300 echt nog een stuk naar beneden kan, met twee- à driehonderd", zegt Jan van Lith, voorzitter van gynaecologenvereniging NVOG.

Nieuw bewijs Chinese aanpak Oeigoeren
De Chinese regering is steeds blijven beweren dat de kampen in de westelijke regio Xinjiang vrijwillige herscholingskampen zijn, waar trainingen worden aangeboden. Maar uit gelekte geheime documenten van de Chinese overheid zelf blijkt dat mensen daar opgesloten zitten en dat de bewoners er gedwongen worden 'heropgevoed'. De documenten van de communistische partij zijn afkomstig van een afdeling die is belast met de beveiliging van de regio. Ze werden gelekt naar een groep journalisten. Een week geleden lekten al zeker 400 pagina's uit over de onderdrukking van de Oeigoeren, en dit weekend kwamen er opnieuw documenten bij.

Nieuwsuur Sport
- Autosport: Formule E en de toekomst van de autoport

Nieuwsuur op tv

Amsterdam protest sport school beveiliging basisscholen overheid cijfers nederland leerlingen nieuwsuur uitzending scholen journalisten congres regering voorzitter opgesloten bewoners tekort bewijs jeroen wollaars babysterfte chinese kampen zwangerschap bevalling baby's nieuw-west westelijke overlijden communistische partij xinjiang oeigoeren formule e afdeling deskundigen onderdrukking geboortezorg documenten gedaald vrijwillige analyse communistische oplossen weekend regio sportnieuws overleden stadsdeel nieuw-west dood lith dicht lerarentekort stichting week tien jaar tijd deze gedwongen voeren formule.

Meer uitzendingen van Nieuwsuur