Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug

Wo 20 november 2019 | 00:50 Nieuwsuur

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur gemist.

Nieuwsuur

Datum
Wo 20 november 2019
Tijd
00:50 tot 07:00
Zender
NPO 2
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Presentatie
Mariëlle Tweebeeke
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Uitzending gemist
Nieuwsuur gemist
Deel-url
gids.tv/23285026

Herhaling. Vanavond onder andere in Nieuwsuur:

Nadert de eindstrijd in Hongkong?

De technische universiteit in Hongkong wordt nog door een kleine groep demonstranten bezet gehouden. De campus is omsingeld door de politie. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de actievoerders zullen ingaan op de oproep om de universiteit "vreedzaam" te verlaten. Ze zijn officieel bestempeld als relschoppers, waarmee ze tien jaar celstraf riskeren. "Ze hebben daarom geen reden de universiteit vrijwillig te verlaten", zegt correspondent Sjoerd den Daas vanuit Hongkong. We spreken vanavond met hem over de laatste ontwikkelingen.

Onrust in Iran

Demonstraties in Iran afgelopen week begonnen als protest tegen stijgende brandstofprijzen. Maar de kritiek lijkt het ook breder geworden en zich ook tegen de politieke leiding van het land. Zo zijn er video's op sociale media te zien waarop demonstranten "Dood aan Rohani" scanderen. Verslaggever Rudi Bouma was tot gisteren in Iran. We spreken hem vanavond in de studio over de situatie in het land.

Staking in de zorg

Morgen staat een grote landelijke staking van verplegend personeel gepland. Ziekenhuizen zijn dan vaak alleen nog voor spoedeisende hulp open. De gesprekken over de nieuwe cao liggen sinds afgelopen zomer stil. De vakbonden eisen een structurele loonsverhoging van 5 procent voor 2019 en een extra toeslag voor last-minute diensten. De werkgevers willen pas volgend jaar de lonen laten stijgen, met vier procent. Hoe hoog is de nood bij het verplegend personeel? Wij laten op de vooravond van demonstratie drie verplegers aan het woord over hun werk.

EasyJet gaat al zijn CO2-uitstoot compenseren

Luchtvaartmaatschappij EasyJet zegt vanaf vandaag alle CO2-uitstoot van zijn vluchten te gaan compenseren. Het is de eerste grote vliegmaatschappij die dat doet, aldus het Britse bedrijf. EasyJet wil dit doen door bossen aan te planten en door minder CO2 uit te stoten. Ook steekt het bedrijf geld in de ontwikkeling van toestellen die vliegen op duurzame brandstof en elektriciteit, zodat de luchtvaart uiteindelijk CO2-vrij wordt.

Massa-ontslag bij Tata

Staalbedrijf Tata Steel gaat 3000 banen schrappen in Europa. Het bedrijf meldt niet waar er specifiek gesneden wordt in het personeelsbestand, maar de Centrale Ondernemingsraad van het bedrijf gaat ervan uit dat in Nederland 1500 tot 1600 banen verdwijnen. Vooral kantoorbanen gaan bij het bedrijf op de schop: twee derde van het totaal verdwijnt. De ontslagen zijn een klap voor de inwoners van IJmuiden en omgeving. Hoe reageren zij op het nieuws? Vanavond een reportage.

Nieuwsuur Sport

Tennis: Davis Cup
Voetbal: Nederland-Estland

Nieuwsuur op tv

Demonstraties protest sport demonstratie politie davis cup sociale media oproep iran werkgevers vakbonden nederland ziekenhuizen nieuwsuur staking celstraf media luchtvaart loonsverhoging zomer demonstranten verdwijnen compenseren planten brandstof hongkong onrust elektriciteit bezet universiteit verplegers ijmuiden vluchten toeslag tata steel correspondent brandstofprijzen personeel actievoerders bossen 1500 massa-ontslag lonen verslaggever easyjet campus omsingeld schrappen relschoppers co2-uitstoot staalbedrijf diensten vliegmaatschappij analyse stoten ondernemingsraad steekt sportnieuws geld europa kritiek spoedeisende hulp ontslagen inwoners sjoerd davis reportage leiding vooravond 2019 week studio tien jaar video's technische universiteit.

Meer uitzendingen van Nieuwsuur