Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug

Wo 15 mei 2019 | 00:20 Nieuwsuur

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur gemist.

Nieuwsuur

Datum
Wo 15 mei 2019
Tijd
00:20 tot 01:15
Zender
NPO 2
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Presentatie
Jeroen Wollaars
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Uitzending gemist
Nieuwsuur gemist
Deel-url
gids.tv/22247304

Herhaling. Vanavond onder andere in Nieuwsuur:

- Mark Rutte over de uitdagingen van Europa

Premier Mark Rutte houdt vanavond, in het kader van de verkiezingen voor het Europees Parlement, in Barendrecht een speech over de uitdagingen van Nederland en Europa. Rutte wil een een assertievere Europese Unie, minder naïef en realistischer. "In meer dan acht jaar in het ambt ben ik persoonlijk tot de conclusie gekomen dat af en toe de taal van de straat spreken ook een vorm van wijsheid is", zei hij eerder tijdens een speech. Politiek duider Arjan Noorlander luistert naar de speech en doet verslag.

- Boa's willen wapenstok en pepperspray

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's), zoals handhavers, pleiten voor extra bewapening omdat ze te vaak te maken krijgen met agressie en geweld. De politie, net als minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, is hierop tegen vanwege de vrees voor een glijdende schaal; het begint met een wapenstok en pepperspray en het eindigt met een vuurwapen, is de redenering. Te gast is de Haarlemse burgemeester Jos Wienen over de vraag of boa's extra bewapend moeten worden, en wie hierover beslist.

- Diepste duik ooit, plastic op de bodem

De Amerikaanse miljonair Victor Vescovo maakte begin deze maand een duik van 11 kilometer. In zijn onderzeeër dook hij naar de bodem van de Marianentrog, de diepste plek op aarde. Nooit eerder dook een mens zo diep. Hij zag er nieuwe diersoorten en plastic afval in de vorm van snoeppapiertjes. "Erg teleurstellend om dat te zien tijdens zo'n bijzondere trip", aldus de miljonair. We spreken de expeditieleider Rob McCallum.

- Weerstand tegen nieuwe arbeidswet

De arbeidsmarkt moet op de schop. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil meer mensen aan een vaste baan helpen. Flexwerk en tijdelijke contracten moeten minder aantrekkelijk worden en het ontslaan van personeel in vaste dienst makkelijker. Onder werkgevers- en werknemersorganisaties is kritiek op de wet. De Tweede Kamer heeft de wet al aangenomen, maar in de Eerste Kamer is er weerstand. Vanavond een reportage en een gesprek met huiseconoom Mathijs Bouman.

- Nieuwsuur Sport

Autosport: GP naar Zandvoort
Wielrennen: Giro d'Italia,vierde etappe

Nieuwsuur op tv

Sport politie mark rutte tweede kamer veiligheid arbeidsmarkt werkgelegenheid sociale zaken minister verkiezingen justitie nederland politiek eerste kamer parlement nieuwsuur europees parlement wouter koolmees burgemeester giro d'italia europese unie plastic agressie mathijs jeroen wollaars speech wouter bewapening pepperspray zandvoort afval barendrecht aarde personeel vuurwapen giro miljonair flexwerk bewapend contracten weerstand arjan noorlander plastic afval uitdagingen duik etappe koolmees analyse makkelijker geweld sportnieuws europa wienen kritiek premier jos wienen ferdinand handhavers arbeidswet wapenstok ferdinand grapperhaus mathijs bouman vaste dienst reportage noorlander dienst grapperhaus plek baan gesprek zaken deze justitie en veiligheid.