Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug

Di 7 mei 2019 | 02:25 Nieuwsuur

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur gemist.

Nieuwsuur

Datum
Di 7 mei 2019
Tijd
02:25 tot 07:00
Zender
NPO 2
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Presentatie
Jeroen Wollaars
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Uitzending gemist
Nieuwsuur gemist
Deel-url
gids.tv/22204681

Herhaling. Vanavond onder andere in Nieuwsuur:

- Uitreiking van de Libris Literatuur Prijs 2019

De schrijvers Jan van Aken, Johan de Boose, Rob van Essen, Esther Gerritsen, Bregje Hofstede en Ilja Leonard Pfeijffer maken kans op de Libris Literatuur Prijs 2019. De zes genomineerden werden geselecteerd uit een lijst van 18 schrijvers, die weer is samengesteld uit de beste 203 boeken van het afgelopen jaar. De Libris Literatuurprijs is, samen met de BookSpot Literatuurprijs (voorheen ECI Literatuurprijs) de belangrijkste onderscheiding in de Nederlandstalige literatuur. De winnaar ontvangt 50.000 euro. Vanavond wordt live in Nieuwsuur de winnaar bekendgemaakt.

- Vernietiging van de natuur gaat sneller dan ooit

Planten- en diersoorten op aarde nemen in zo'n rap tempo af, dat ook de menselijke samenleving wordt bedreigd. Dat komt naar voren uit een groot wetenschappelijk onderzoek naar de biodiversiteit op aarde van Ipbes, een aan de Verenigde Naties gelieerde organisatie. Het verlies van biodiversiteit is een "direct gevolg van menselijk handelen", stellen de onderzoekers. De oorzaken zijn veranderingen in het gebruik van land en zee, uitbuiting van organismes, klimaatverandering, vervuiling en de komst van invasieve exoten. Vanavond in Nieuwsuur besteden we uitgebreid aandacht aan de conclusies van dit rapport.

- Hoe kreeg Europarlementariër vermoedelijk onterechte vergoeding?

HP/De Tijd schrijft dat Sophie in 't Veld, lijsttrekker voor D66 bij de Europese parlementsverkiezingen, in strijd met de regels mogelijk honderdduizenden euro's vergoeding kreeg voor niet gemaakte verblijfskosten. In 't Veld is al jaren permanent woonachtig in Brussel en hoeft er geen hoge hotelkosten te maken. Toch zegt In 't Veld zelf dat er wel degelijk kosten stonden tegenover de vergoedingen die ze ontving. Wat doet de EU om misbruik van declaraties te voorkomen? We spreken in de uitzending EU-correspondent Sander van Hoorn.

- Nieuwsuur Sport

Voetbal: na vijf jaren zonder prijs weer succes voor Ajax

Nieuwsuur op tv

Sport lijst verenigde naties rapport ajax onderzoek natuur kosten live nieuwsuur uitzending brussel hoorn misbruik libris literatuurprijs parlementsverkiezingen boeken declaraties jeroen wollaars winnaar sander van hoorn uitreiking vervuiling onderscheiding wetenschappelijk onderzoek uitbuiting lijsttrekker onderzoekers vernietiging klimaatverandering aarde vergoeding literatuur sophie in 't veld europese parlementsverkiezingen essen naties schrijvers samenleving aken analyse wetenschappelijk sportnieuws libris esther gerritsen ilja leonard pfeijffer regels leonard gerritsen exoten 2019 bedreigd geen tijd verlies biodiversiteit organisatie.