Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur gemist.
Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug
- Datum
- Ma 29 april 2019
- Tijd
- 02:55 tot 07:00
- Zender
- NPO 2
- Genre
- Actualiteitenmagazine
- Jaar
- 2019
- Presentatie
- Mariëlle Tweebeeke
- Twitter hashtag
- #nieuwsuur
- Officiële Twitter
- @nieuwsuur
- Uitzending gemist
- Nieuwsuur gemist
- Deel-url
- gids.tv/22162552
Herhaling. Vanavond onder andere in Nieuwsuur:
- Aanslag synagoge Californië
Bij een aanslag op een synagoge in Californië is een vrouw om het leven gekomen en zijn drie mensen gewond geraakt. De terrorist opende op de laatste dag van het joodse Paasfeest het vuur met een automatisch geweer in het gebedshuis van de stad Poway. Er is een 19-jarige man opgepakt; volgens de autoriteiten werd hij gedreven door haatgevoelens. Tijdens de aanslag zou hij antisemitische leuzen hebben geroepen. In een manifest dat mogelijk van hem is biecht de schrijver ook op vorige maand brand te hebben gesticht bij een moskee. Daar werd toen graffiti gevonden over de aanslag op een moskee in Nieuw-Zeeland. De aanslag was precies een half jaar na de aanslag op een synagoge in Pittsburgh met elf doden, de dodelijkste antisemitische aanslag in de geschiedenis van de VS. Vanavond aandacht voor de aanslag in Californië. En: waar komt het groeiende antisemitisme in de VS vandaan?
- Het proces van radicalisering
Naast de aanslag op de Amerikaanse synagoge liggen ook de aanslagen in Utrecht, Nieuw-Zeeland en natuurlijk Sri Lanka nog vers in het geheugen. Allemaal gepleegd door verschillende soorten daders. In Utrecht was het een man met mogelijk jihadistisch motief, in Christchurch zorgde een extreemrechtse terrorist voor tientallen doden en in Sri Lanka lijkt er een groot netwerk van leden van radicale moslimgroeperingen achter de aanslagen te zitten. Hoe kwamen al deze mannen tot hun daad? Hoe werkt het proces van radicalisering? We spreken met een van de eerste jihadisten in Nederland: Jason Walters. En in Noorwegen met een neo-nazi die jarenlang extreem gewelddadig was.
- Verkiezingen in Spanje
Miljoenen Spanjaarden brengen vandaag hun stem uit voor de verkiezingen van het Congres van Afgevaardigden (vergelijkbaar met onze Tweede Kamer) en de Senaat. De sociaal-democratische PSOE, de partij van premier Sánchez, staat het hoogst in de peilingen, op enige afstand gevolgd door de conservatieve Partido Popular. Opvallend bij deze verkiezingen: het radicaal rechtse Vox doet voor het eerst mee. De nieuwe partij haalt in de peilingen zo'n tien procent van de stemmen. De partij is vooral een nationale eenheidspartij, fel tegen de separatistische partijen in Catalonië en Baskenland. Vanavond een portret van deze partij. Met correspondent Rop Zoutberg bespreken we de eerste verkiezingsuitslagen.