Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug

Vr 29 maart 2019 | 22:00 Nieuwsuur

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur gemist.

Nieuwsuur

Datum
Vr 29 maart 2019
Tijd
22:00 tot 22:55
Zender
NPO 2
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Presentatie
Mariëlle Tweebeeke
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Uitzending gemist
Nieuwsuur gemist
Deel-url
gids.tv/22000258

Vanavond onder ander in Nieuwsuur:

- Een week na de verkiezingen: steunt de oppositie het kabinet?

Is de oppositie al gebeld voor een kop koffie? Wil GroenLinks in de provincies samenwerken met Forum voor Democratie? En wat deed minister Wouter Koolmees bij de PvdA? Een ruime week na de Provinciale Statenverkiezingen gaat verslaggever Arjan Noorlander langs bij de drie belangrijkste oppositieleiders: Lodewijk Asscher, Jesse Klaver en Thierry Baudet.

- Wat eigenlijk de dag van de brexit zou zijn

Het Verenigd Koninkrijk zou vandaag uit de EU stappen: de brexit stond gepland voor 29 maart 2019. In plaats daarvan staat er een nieuwe poging van premier Theresa May op de agenda om haar deal alsnog door het parlement te loodsen. Volgens Britse media is de kans klein dat de deal vanmiddag een meerderheid krijgt. Labour noemt deze brexit een stap in het ongewisse. De Noord-Ierse partij DUP, op wie premier May is aangewezen om een meerderheid te halen, stemt tegen vanwege de backstop, de regeling die de grens openhoudt tussen Ierland en Noord-Ierland. Het was een roerige week waarin het Lagerhuis stemde alle acht alternatieven voor Mays deal wegstemde. En May maakte het ultieme offer: ze belooft af te treden als het Lagerhuis alsnog instemt met haar afspraken met de EU. Vanavond het laatste nieuws uit Londen.

- Waddenstranden bezaaid met plasticdeeltjes

Bijna drie maanden na de containerramp met de MSC Zoë spoelt er nog steeds afval aan op de Waddeneilanden. Lagen de eerste weken de stranden bezaaid met grote spullen, nu worden de delen steeds kleiner. Omdat niet duidelijk is wat precies de effecten zijn op de zeedieren op de lange termijn, laat de overheid er het komende jaar een groot onderzoek naar doen.

- Welk kind gaat als eerste in kunstbaarmoeder?

Extreem vroeg geboren baby's lopen vaak schade op aan longen en hersenen. Liever zou je ze langer veilig in de baarmoeder willen houden. Een kunstmatige baarmoeder met vruchtwater zou baby's door de kritische periode kunnen helpen. In 2017 slaagden artsen er voor het eerst in om acht te vroeg geboren lammetjes in een kunstbaarmoeder in leven te houden. Vanavond: gynaecoloog en neonatoloog Guid Oei, onderzoeker Mark Thielen en ethica Lily Frank over de toekomst van de kunstmatige baarmoeder.

- Nieuwsuur Sport

Voetbal: vooruitblik Ajax-PSV

Nieuwsuur op tv

Schade sport verenigd koninkrijk overheid lodewijk asscher groenlinks oppositie onderzoek minister londen parlement nieuwsuur media wouter koolmees provinciale statenverkiezingen ierland lodewijk provincies samenwerken jesse klaver koninkrijk alternatieven wouter noord-ierland baby's waddeneilanden onderzoeker extreem afval agenda lagerhuis regeling forum effecten lange termijn arjan noorlander lammetjes verslaggever provinciale loodsen baarmoeder vooruitblik longen koolmees statenverkiezingen labour analyse baudet hersenen kunstmatige sportnieuws spullen asscher brexit stranden premier thierry baudet theresa may theresa noorlander premier may deal 2019 week veilig deze backstop containerramp thierry.