Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug

Vr 8 maart 2019 | 00:55 Nieuwsuur

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur gemist.

Nieuwsuur

Datum
Vr 8 maart 2019
Tijd
00:55 tot 01:45
Zender
NPO 2
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Uitzending gemist
Nieuwsuur gemist
Deel-url
gids.tv/21888864

Herhaling. Vanavond onder andere in Nieuwsuur:

- Roofkunst kan terug

Het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) gaat koloniale roofkunst ruimhartig teruggeven aan de landen van herkomst. Daarbij wacht het museum niet op claims, maar het gaat actief op zoek in zijn eigen collecties naar objecten die voor teruggave in aanmerking komen. Het NMVW is in 2014 ontstaan uit een fusie tussen het Tropenmuseum in Amsterdam, het Leidse Museum Volkenkunde en het Afrika Museum in Berg en Dal. Hoeveel objecten mogelijk worden opgeëist en door welke landen is nog niet duidelijk. Maar Nederlandse musea hebben ook kunst die mogelijk voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog is geroofd van hun Joodse eigenaren. Hoe staat het daarmee? Nieuwsuur is met schrijver en kunstliefhebber Adriaan van Dis in het Tropenmuseum en spreekt Ronny Naftaniël, oud-directeur van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël.

- Partijleiders maken zich op voor verkiezingsdebat

De fractievoorzitters van de acht partijen die het grootste zijn in de Peilingwijzer debatteren vanavond bij RTL. Klaas Dijkhoff (VVD), Geert Wilders (PVV), Jesse Klaver (GL), Thierry Baudet (FvD), Sybrand Buma (CDA), Lilian Marijnissen (SP), Lodewijk Asscher (PvdA) en Rob Jetten (D66) doen mee. Ze discussiëren over vier thema's: klimaat, welvaart, traditie en migratie. In Nieuwsuur vanavond de belangrijkste fragmenten en de analyse van politiek duider Arjan Noorlander.

- Amsterdamse school beïnvloed door jihadisten

Leerlingen van een Amsterdamse islamitische school worden beïnvloed door leraren die contact onderhouden met terroristen, meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Pieter-Jaap Aalbersberg. De gemeente Amsterdam heeft maatregelen tegen de school, het Cornelius Haga Lyceum, aangekondigd. Te gast is Sofyan Mbarki, fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam.

- Hoe ver willen we gaan met dna-techniek?

Een maatschappelijke dialoog over het genetisch aanpassen van mensen gaat vandaag van start. De vraag die voorligt is: mag het dna van het embryo worden aangepast of gerepareerd? Met de termen #DNADialoogNUAangaan en #Crisprbaby moet deze discussie op gang komen en duidelijk worden hoe de samenleving er tegenover staat. Te gast is Melanie Peters van het Rathenau Instituut, dat zich zich bezighoudt met de impact van wetenschap, innovatie en technologie op de samenleving.

- Nieuwsuur Sport

Shorttrack: Suzanne Schulting blikt op de WK in Sofia vooruit
Schaatsen: Kjeld Nuis blikt terug op zijn seizoen

Nieuwsuur op tv

Amsterdam sport kunst pvda school museum tweede wereldoorlog lodewijk asscher veiligheid sybrand buma leerlingen jihadisten israël buma politiek nieuwsuur discussie pieter-jaap aalbersberg musea traditie terroristen gemeente wereldoorlog klimaat geert wilders fractievoorzitter afrika tropenmuseum lodewijk fusie jesse klaver wetenschap leraren sofia technologie schrijver fragmenten claims dialoog nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid welvaart migratie rathenau instituut innovatie joodse kjeld nuis roofkunst nationaal melanie centrum samenleving nationaal coördinator terrorismebestrijding klaas dijkhoff verkiezingsdebat arjan noorlander partijleiders lyceum terrorismebestrijding aalbersberg gemeente amsterdam fractievoorzitters instituut peters analyse baudet adriaan berg en dal sportnieuws suzanne schulting schulting asscher islamitische maatregelen thierry baudet start adriaan van dis lilian marijnissen partijen marijnissen lilian peilingwijzer noorlander sybrand contact impact embryo seizoen jetten deze suzanne terug thierry.