Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug

Do 7 maart 2019 | 01:30 Nieuwsuur

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur gemist.

Nieuwsuur

Datum
Do 7 maart 2019
Tijd
01:30 tot 02:20
Zender
NPO 2
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Uitzending gemist
Nieuwsuur gemist
Deel-url
gids.tv/21883511

Herhaling. Vanavond onder andere in Nieuwsuur:

- De toekomst van de bouw

De bouw loopt tegen de grenzen van de groei aan. Het lukt maar niet om het stijgende woningtekort het hoofd te bieden. Mathijs Bouman, onze huiseconoom, legt in de studio uit dat er meerdere problemen spelen. "Er is een tekort aan personeel, de kosten rijzen de pan uit en er is gewoon te weinig capaciteit om aan de stijgende vraag te voldoen." Hoe dat komt? "Een groot probleem in de bouw is de productiviteit. Die is in de afgelopen twintig jaar veel te weinig gestegen. Dat komt omdat de bouw heel beperkt geautomatiseerd en gemechaniseerd is", zegt Bouman. Toch hebben we een aantal voorbeelden gevonden van nieuwe ontwikkelingen, die zie je vanavond in de uitzending.

- Omwonenden lelievelden laten bodem onderzoeken

In het Drentse Westerveld worden op grote schaal lelies geteeld en daarbij worden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Omwonenden van de lelievelden maken zich al lange tijd grote zorgen over het effect op de bodem en het oppervlaktewater en haalden daarom geld op om een onderzoek uit te laten voeren. Het ingeschakelde laboratorium vond tientallen bestrijdingsmiddelen in de afgenomen monsters. Bewoners zijn geschrokken van de uitkomsten en willen dat de overheid actie onderneemt. We spreken over de kwestie met onder anderen de werkgroep Meten = Weten, een bollenteler en een wethouder uit Westerveld.

- Trudeau in het nauw door corruptieschandaal

De Canadese premier Justin Trudeau komt steeds verder onder druk te staan in een corruptieschandaal. Gisteren stapte opnieuw een minister op die er geen vertrouwen in heeft dat de premier de affaire, die draait om het bouw- en ingenieursbedrijf SNC-Lavalin, tot een goed einde brengt. De kritiek is dat Trudeau een grondig onderzoek naar de beschuldigingen tegenwerkt. Hij zou bang zijn dat een rechtszaak ertoe leidt dat de wereldwijd opererende multinational uit Canada vertrekt en dat er duizenden banen verloren gaan. De premier zou liever zien dat SNC-Lavalin een akkoord sluit met de aanklagers. Te gast is Jeanette den Toonder, directeur van het Centrum voor Canadese Studies van de Rijksuniversiteit Groningen.

- Nieuwsuur Sport

Skeleton: Kimberley Bos voor de WK
Voetbal: reacties Real Madrid-Ajax

Nieuwsuur op tv

Sport overheid onderzoek minister wethouder rechtszaak nieuwsuur uitzending canada groningen bewoners mathijs groei bestrijdingsmiddelen grenzen werkgroep corruptieschandaal rijksuniversiteit groningen centrum laboratorium monsters affaire oppervlaktewater wereldwijd studies schaal rijksuniversiteit omwonenden analyse sportnieuws geld kritiek premier trudeau westerveld hoofd reacties bouw mathijs bouman kimberley bos studio druk geen real tijd justin trudeau directeur voeren gevonden.