Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug

Do 21 februari 2019 | 22:00 Nieuwsuur

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur gemist.

Nieuwsuur

Datum
Do 21 februari 2019
Tijd
22:00 tot 22:55
Zender
NPO 2
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Uitzending gemist
Nieuwsuur gemist
Deel-url
gids.tv/21812792

Vanavond onder andere in Nieuwsuur:

- Vaticaan-top over misbruik

In het Vaticaan begint vandaag de met veel publiciteit aangekondigde conferentie over 'de bescherming van minderjarigen binnen de kerk'. Dat wil zeggen: bescherming van kinderen tegen seksueel misbruik door priesters, paters, bisschoppen en kardinalen. Vanavond besteden we hier aandacht aan. Ook blikken we terug met een Nederlander die als kind is misbruikt door geestelijken.

- Vijf jaar na Maidan

Morgen is het precies vijf jaar geleden dat de Euromaidan-revolutie zijn bloedigste dag beleefde. Het is ook de dag dat Hans van Baalen en Guy Verhofstadt op het plein in Kiev hun steun brachten aan de protesterende massa. Volgens critici heeft dat olie op het vuur gegooid. Nieuwsuur sprak betrokkenen in Kiev en blikt met Van Baalen terug op zijn bekritiseerde toespraak. Ook spreken we deskundigen in Moskou en Den Haag. Was Maidan hét keerpunt in de geopolitieke verhoudingen tussen Rusland en het Westen?

- De keerzijde van Open Grenzen: Spanje

Castilla-La Mancha kent een hoge werkloosheid. Daarom vertrekken veel Spanjaarden uit deze regio naar het welvarende Nederland. Maar daar wacht hen een desillusie. Zo bleek het mooie contract van 30 uur dat Manuel tekende bij het Spaanse uitzendbureau, in het Nederlandse kantoor plotseling vervangen door een nul-urencontract, met schimmige voorwaarden. Volgens de Spaanse regering neemt de uitbuiting van Spaanse arbeidsmigranten verder toe. Ze willen een grondig onderzoek naar de wanpraktijken op de Nederlandse arbeidsmarkt. Vanavond de reportage van Europa-correspondent Saskia Dekkers. Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) is te gast.

- Pechtold gaat bescherming erfgoed onderzoeken

Een onafhankelijke commissie onder leiding van oud-D66-leider Alexander Pechtold gaat onderzoeken of er genoeg kan worden gedaan om de verkoop van belangrijke Nederlandse kunstvoorwerpen in het buitenland te voorkomen. Minister Ingrid van Engelshoven heeft daar om gevraagd naar aanleiding van de veiling in New York van een tekening van Rubens door prinses Christina. De tekening, waar ook Nederlandse musea belangstelling voor hadden, bracht ruim 6 miljoen euro op. Pechtold is vanavond te gast om te vertellen over de bescherming van belangrijke kunst.

- Nieuwsuur Sport

Atletiek: reportage over zaak-Semenya

Nieuwsuur op tv

Rusland sport kunst pechtold arbeidsmarkt onderzoek minister alexander pechtold miljoen werkloosheid buitenland toespraak nederland veiling nederlander den haag nieuwsuur prinses spanje new york regering musea misbruik vaticaan conferentie seksueel misbruik moskou olie hans van baalen ingrid kiev voorwaarden verkoop uitbuiting uitzendbureau arbeidsmigranten geestelijken tekening saskia dekkers kantoor guy verhofstadt erfgoed bisschoppen maidan contract deskundigen minderjarigen verhofstadt massa analyse dekkers regio sportnieuws kinderen steun vuur prinses christina plein reportage leiding rubens van engelshoven bescherming priesters engelshoven ingrid van deze ingrid van engelshoven terug commissie.