Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug

Do 17 januari 2019 | 22:00 Nieuwsuur

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur gemist.

Nieuwsuur

Datum
Do 17 januari 2019
Tijd
22:00 tot 22:55
Zender
NPO 2
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2019
Presentatie
Jeroen Wollaars
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Uitzending gemist
Nieuwsuur gemist
Deel-url
gids.tv/21640272

Vanavond onder andere in Nieuwsuur:

- FD-journalist 'verdachte in terrorisme-onderzoek'

De door Turkije uitgeleverde journaliste Ans Boersma is door het Openbaar Ministerie aangemerkt als verdachte in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme. Zelf acht Ans het mogelijk dat haar uitzetting gerelateerd is aan het feit dat zij tot zomer 2015 een relatie had met een Syriër die afgelopen najaar in Nederland is gearresteerd vanwege voormalig lidmaatschap van de Syrische terreurorganisatie Jabhat al-Nusra. Boersma werkt voor onder meer Het Financieele Dagblad (FD) en is een door de Turkse regering geaccrediteerde correspondent. De FD-hoofdredactie wil volledige opheldering van het ministerie van Justitie en het ministerie van Buitenlandse Zaken hoe het kan dat gegevens van een Nederlandse journalist op deze manier met Turkse opsporingsdiensten worden gedeeld. In Nieuwsuur vanavond het laatste nieuws, een gesprek met correspondent Lucas Waagmeester en de reacties van betrokkenen.

- In het Syrië van Bashar al-Assad zijn alleen de vrouwen zijn nu nog over

Er leek geen einde aan te komen. Maar na ruim zeven jaar van bloedige gevechten en ongeveer een half miljoen mensen die dat met de dood moesten bekopen, lijkt de oorlog nu min of meer voorbij. In Syrië is het er voor vrouwen niet makkelijker op geworden. Maar hun positie lijkt wel sterker. Hoe gaat het nu met de mensen in het Syrië van Assad? Nieuwsuur-journalist Roozbeh Kaboly en cameraman Rachid El Mourif waren in Syrië en ontmoetten er verschillende Syriërs. Vanavond deel één van hun driedelige serie: de vrouwen.

- Historicus Niall Ferguson over de brexit

Hij was een trotse euroscepticus maar voerde aanvankelijk campagne tegen de brexit. Uiteindelijk veranderde hij van mening en sloot zich aan bij het 'Leave'-kamp. Historicus - en conservatief - Niall Ferguson verwacht dat de brexit de economie schade zal berokkenen. Maar, zo zegt hij, de wens voor een brexit kwam voort uit de legitieme wens voor soevereiniteit en in het bijzonder het beheersen van immigratie. Vanavond een gesprek met Niall Ferguson over de historische betekenis van de brexit en het 'NO' tegen de deal van premier Theresa May met de EU.

- Eerste maanplantje al dood, project toch gelukt?

De Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA is het gelukt zaadjes van de katoenplant te laten ontkiemen op de maan. De plantjes hebben de ijskoude maannacht niet overleefd, maar dat betekent niet dat het project is mislukt, zegt wetenschapper Angelo Vermeulen. Vorige maand lanceerde China voor het eerst in de geschiedenis een sonde naar de achterkant van de maan. Met een robot wordt daar onderzoek gedaan naar het oppervlak. De CNSA nam toen ook aardappelzaden, gist en eitjes van fruitvliegjes mee voor onderzoek.

- Nieuwsuur Sport

Autosport: Stéphane Kox,kandidaat voor W-Series (F-1 voor vrouwen)
Tennis: automatische datavergaring

Nieuwsuur op tv

Vrouwen schade sport openbaar ministerie china oorlog verdachte onderzoek miljoen economie justitie nederland turkije robot nieuwsuur campagne terrorisme verlenging opheldering regering immigratie zomer buitenlandse zaken ferguson maan lucas waagmeester istanbul geschiedenis ruimtevaartorganisatie jeroen wollaars bashar al-assad sloot immigratiedienst chinese ministerie van buitenlandse zaken lidmaatschap terreurorganisatie uitzetting jabhat al-nusra cameraman al-assad journalist sonde verblijfsvergunning correspondent strafrechtelijk onderzoek journaliste soevereiniteit al-nusra kandidaat project relatie strafrechtelijk ijskoude achterkant angelo papieren analyse makkelijker sportnieuws brexit opgepakt waagmeester gevechten premier vermeulen ministerie van justitie reacties theresa may turkse dood theresa voort conservatief wens deal gesprek geen wetenschapper gearresteerd buitenlandse zaken deze ans boersma.