Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug

Za 5 januari 2019 | 01:30 Nieuwsuur

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur gemist.

Nieuwsuur

Datum
Za 5 januari 2019
Tijd
01:30 tot 02:15
Zender
NPO 2
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2018
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Uitzending gemist
Nieuwsuur gemist
Deel-url
gids.tv/21574677

Herhaling. Vanavond onder andere in Nieuwsuur:

- Strafrechtelijk onderzoek naar overboord geslagen containers

De containerramp is een enorme bedreiging voor de kwetsbare Waddenzee, zegt Natuurmonumenten. Stranden en zandbanken liggen bezaaid met plastic. Vrijwilligers doen wat ze kunnen en ook het leger helpt. Op Schiermonnikoog zijn honderd militairen gearriveerd die zullen helpen met het opruimen van de spullen uit de overboord geslagen zeecontainers. Rijkswaterstaat stelt de rederij van containerschip MSC Zoe aansprakelijk voor het verlies en de berging van de 270 gezonken en aangespoelde zeecontainers en hun inhoud. Er is ook een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Te gast is oud-burgemeester van Ameland, Albert de Hoop. Hij waarschuwt al jaren voor de risico's van het containervervoer.

- Btw-verhoging ook in het OV

Per 1 januari is het lage btw-tarief omhoog gegaan van 6 naar 9 procent. Dat betekent dat onder meer eten en drinken, de bioscoop, de sportschool en de kapper iets duurder worden. Nieuwsuur kijkt deze week in een driedelige serie naar de btw-verhoging. Vanavond de gevolgen voor het openbaar vervoer.

- Burgemeester van Napels wil migranten op schip Sea-Watch redden

Napels wil het schip de Sea-Watch 3 met 32 migranten aan boord toelaten. De linkse burgemeester van Napels heeft dat toegezegd. Daarmee trotseert hij de rechtse Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini, die absoluut geen migranten meer wil opnemen. De Sea-Watch redde de migranten voor Kerstmis in de buurt van Libië en probeert sindsdien vergeefs een haven te vinden waar ze welkom zijn. Volgens de woordvoerder van Sea-Watch zijn de migranten getraumatiseerd en verzwakt. In Italië is er steeds meer oppositie tegen het harde anti-immigratiebeleid van Salvini en zijn rechtse Lega-partij. Burgemeesters van verschillende grote Italiaanse steden hebben aangekondigd dat ze zich niet gaan houden aan de wet van Salvini over veiligheid en immigratie. Vanuit Italië vanavond het laatste nieuws.

Nieuwsuur op tv

Italië leger veiligheid oppositie onderzoek minister nieuwsuur militairen bedreiging binnenlandse zaken burgemeester immigratie berging napels plastic containerschip btw-tarief vrijwilligers libië burgemeesters openbaar vervoer rijkswaterstaat bioscoop steden minister van binnenlandse zaken kapper schiermonnikoog waddenzee migranten risico's natuurmonumenten rederij honderd redden strafrechtelijk onderzoek kerstmis ameland serie eelco eelco bosch van rosenthal sportschool lage btw-tarief aansprakelijk duurder strafrechtelijk sea-watch analyse sportnieuws spullen stranden haven schip vervoer woordvoerder containers eten drinken gezonken 1 januari week opruimen geen verlies salvini geslagen zaken deze week deze containerramp.