Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug

Zo 4 november 2018 | 00:50 Nieuwsuur

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur gemist.

Nieuwsuur

Datum
Zo 4 november 2018
Tijd
00:50 tot 01:25
Zender
NPO 2
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2018
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Uitzending gemist
Nieuwsuur gemist
Deel-url
gids.tv/21225246

Herhaling. Vanavond onder andere in Nieuwsuur:

- Lelystad Airport wil in 2020 open, maar hoe reëel is dat?

Het vliegveld bij Lelystad wordt afgebouwd en is in principe klaar op 1 april 2019. Alle betrokkenen gaan ervan uit dat het vliegveld, zoals eerder gepland, open gaat in 2020. Maar hoe reëel is dat? Want de geluidsoverlast lijkt toch veel groter dan eerder werd aangenomen. Het verzet, met name van provincies in het oosten van het land, is groot. Dat komt door de zogenoemde laagvliegroutes, die meer geluidshinder lijken geven. Welke maatregelen zijn nog mogelijk? En komen die op tijd met het oog op de geplande openingsdatum?

- Tadzjiekse mannen, geradicaliseerd in Rusland, strijden in Syrië

Hoe komt het dat relatief veel Tadzjieken eindigen als IS-strijder in Syrië? Tadzjikistan blijkt een cultuur van migratie te kennen: jonge mannen trekken vaak naar Rusland om daar geld te verdienen voor hun thuisfront. Maar eenmaal daar vallen relatief veel van hen ten prooi aan ronselaars van radicale islamitische groepen. Verslaggever Gert-Jan Dennekamp reisde naar Tadzjikistan, ten Noorden van Afghanistan, en maakte een reportage over de vraag hoe dat kan en welke gevolgen dat heeft voor achterblijvers. Daarnaast spreken we met Edward Lemon, die onderzoek deed naar de radicalisering in Moskou en daarvoor zelf sprak met Tadzjiekse jongemannen.

Nieuwsuur op tv

Rusland vliegveld onderzoek ronselaars nieuwsuur radicalisering afghanistan moskou provincies lelystad verzet cultuur edward reëel migratie geluidsoverlast gert-jan dennekamp 1 april verslaggever lelystad airport airport radicale lemon analyse sportnieuws geld islamitische maatregelen gert-jan prooi noorden reportage 2019 2020 tijd tadzjikistan.