Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur gemist.
Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug
- Datum
- Do 2 augustus 2018
- Tijd
- 00:30 tot 01:05
- Zender
- NPO 2
- Genre
- Actualiteitenmagazine
- Jaar
- 2018
- Twitter hashtag
- #nieuwsuur
- Officiële Twitter
- @nieuwsuur
- Uitzending gemist
- Nieuwsuur gemist
- Deel-url
- gids.tv/20676461
Herhaling. Vanavond in Nieuwsuur:
- Entreeschool: diploma gehaald, maar daarna moeilijk aan een baan
Er is steeds meer animo voor de entreeschool, de laagste beroepsopleiding van Nederland. Er komen leerlingen op af die eerder een uitkering aanvroegen of aan de slag gingen bij bijvoorbeeld een sociale werkplaats, maar nu toch een diploma willen halen. Dat is goed nieuws, maar de samenstelling van de klassen wordt wel steeds gecompliceerder en diverser. En dat heeft volgens de Onderwijsinspectie gevolgen voor de kwaliteit van het onderwijs.
En dan is er nog een probleem: een substantieel aantal leerlingen van de entreeschool vindt na het behalen van het diploma geen werk. Jaarlijks verdwijnen hierdoor zo'n 2000 kinderen uit beeld. De Onderwijsinspectie en de directeur van de entreeschool roepen bedrijven op om deze leerlingen een kans te geven.
- Van COC tot cannabis: klachten over censuur YouTube
Nederlandse organisaties klagen dat YouTube hun video's censureert. Zo is het kanaal van Women on Waves, dat internationaal voorlichting geeft over abortus, dit jaar al vier keer op zwart gegaan. Tot hun grote frustratie.
Ook het Cannabis News Network, dat journalistieke reportages maakt over cannabis, werd onlangs van YouTube verwijderd. Daarnaast zijn voorlichtingsvideo's van het COC voor LHBT-jongeren niet te zien als een 'gezinsfilter' is ingeschakeld.
Sinds YouTube onder vuur ligt vanwege nepnieuws, complottheorieën en haatzaaiende video's, modereert het bedrijf in toenemende mate. Ook voorlichting en informatie blijken daarbij dus te verdwijnen.
- De droogte houdt maar aan: Europa kleurt bruin
Heel Nederland heeft momenteel te kampen met de droogte. In de kaarten van het KNMI overheerst de rode kleur, terwijl de kaart in mei nog overwegend groen was. Ook de rest van Europa heeft het zwaar. Op satellietbeelden is duidelijk te zien hoe droog het is: Europa kleurt bruin in plaats van groen.
Nieuwsuur spreekt over de kwestie met Geert Jan van Oldenborgh, klimaatonderzoeker van het KNMI.