Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug

Za 23 september 2017 | 01:50 Nieuwsuur

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur gemist.

Nieuwsuur

Datum
Za 23 september 2017
Tijd
01:50 tot 02:35
Zender
NPO 2
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2017
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Uitzending gemist
Nieuwsuur gemist
Deel-url
gids.tv/18658090

Herhaling. Vanavond onder andere in Nieuwsuur:

- Verdeeldheid in Kirkuk over referendum Iraaks-Koerdische onafhankelijkheid

De bevolking van Iraaks-Koerdistan kan maandag naar de stembus. Met een referendum wordt dan beslist over de onafhankelijkheid van de autonome regio. Die hoort officieel nog bij Irak, maar wordt geregeerd door Koerdische partijen. De afscheiding stuit op veel verzet: de Verenigde Naties, Turkije, Iran en de Iraakse overheid in Bagdad zijn tegen. Maar voor de Koerden in Noord-Irak is het een langgekoesterde wens. Correspondent Marcel van der Steen is in Kirkuk, de belangrijkste stad van Iraaks-Koerdistan. Hij volgt daar een voor- en een tegenstander van de onafhankelijkheid.

- Britse premier May doet openingsbod brexit

De Britse premier Theresa May houdt vanmiddag een langverwachte toespraak over het traject naar de brexit. Dit doet zij tijdens een EU-bijeenkomst in Florence. Met de toespraak doet May het openingsbod van de Britten om uit de EU te stappen. Volgens de BBC zou May daarvoor 20 miljard euro op tafel willen leggen. Ook zou ze pleiten voor een overgangsperiode van twee jaar, waardoor de daadwerkelijke brexit wordt uitgesteld tot 2021. Te gast in de studio is Rem Korteweg, lid van de Nederlandse brexit-commissie. Hij legt uit wat de inhoud van de toespraak betekent.

- Hartstilstand op het sportveld 'ziet men vaak te laat'

Een 26-jarige jongen overleed afgelopen week aan een hartstilstand op een sportveld in Brabant. Een week eerder gebeurde hetzelfde bij een jongen van 20 jaar in Utrecht. Het zijn twee voorbeelden van sporters die op het veld een hartstilstand kregen. Het gebeurt gelukkig zelden, maar als het gebeurt denken we pas veel te laat aan een hartstilstand. "Hierdoor reageren mensen veel te laat of niet, terwijl de eerste minuten cruciaal zijn", zegt cardioloog Ruud Koster (AMC). Koster doet al jarenlang onderzoek naar de vraag hoe meer mensen een hartstilstand kunnen overleven. Hij zit vanavond in de studio.

- Nieuwsuur Sport

Turnen: Epke Zonderland over zijn turntoekomst

Nieuwsuur op tv

Sport verenigde naties iran overheid utrecht onderzoek toespraak irak turkije nieuwsuur kirkuk koerden epke zonderland bagdad stembus referendum cardioloog bevolking florence onafhankelijkheid correspondent naties tegenstander miljard hartstilstand koster afscheiding noord-irak sportveld britse premier tafel overleven steen regio brexit britten premier theresa may marcel van der steen theresa partijen premier may.