Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug

Zo 6 november 2016 | 22:00 Nieuwsuur

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur gemist.

Nieuwsuur

Datum
Zo 6 november 2016
Tijd
22:00 tot 22:35
Zender
NPO 2
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2016
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Uitzending gemist
Nieuwsuur gemist
Deel-url
gids.tv/16603313

Vanavond onder andere in Nieuwsuur:

- Duits plan om bootvluchtelingen terug te sturen naar Afrika

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière wil migranten die op zee worden opgepikt, direct terugsturen naar Afrika. Dat moet voorkomen dat vluchtelingen zich wagen aan de levensgevaarlijke tocht over de Middellandse Zee. Het is lastig haalbaar, maar het zou ook zomaar het begin van een nieuw, strenger Europees asielbeleid kunnen zijn, zegt Duitsland-correspondent Jeroen Wollaars. Het is nog onduidelijk of het voorstel door de volledige Duitse regering wordt ondersteund. Bondskanselier Angela Merkel heeft nog niet gereageerd op het plan, maar de oppositie is verbijsterd over het voorstel. "Die spreekt van een humanitair schandaal", aldus Wollaars.

- Offensief Syrische rebellen op IS-hoofdstad Raqqa

De door de Verenigde Staten gesteunde strijders van de Syrische Democratische Krachten (SDF) hebben een operatie aangekondigd om Raqqa, de hoofdstad van Islamitische Staat in Syrië, te heroveren. De SDF bestaat voor een groot deel uit Koerdische strijders. Volgens de Koerden bieden Amerikaanse troepen bij het offensief ondersteuning vanuit de lucht. Inwoners van Raqqa wordt aangeraden te vluchten.

- Zorgen over voedselzekerheid na megafusie multinationals

Het is een veelbesproken overname: die van Monsanto door Bayer. Het Duitse chemieconcern koopt de Amerikaanse zaadveredelaar voor 66 miljard dollar. Dat roept het nodige verzet op: Monsanto is een van de meest omstreden bedrijven ter wereld. Monsanto produceert genetisch gemanipuleerde zaden en bestrijdingsmiddelen voor de landbouw. Ook vraagt het biotechbedrijf veel patenten aan op natuurlijke eigenschappen van groenten. Er wordt wereldwijd regelmatig tegen het bedrijf gedemonstreerd. Staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam is bezorgd over de voedselvoorziening en de keuzevrijheid van boeren en consumenten. "Ik maak me zorgen over het feit dat de wereldvoedselvoorziening dreigt te worden geconcentreerd bij enkele multinationals", schrijft hij een brief op Kamervragen.

Nieuwsuur op tv

Angela merkel staatssecretaris oppositie verenigde staten economische zaken minister vluchtelingen asielbeleid nieuwsuur omstreden koerden binnenlandse zaken regering rebellen strenger consumenten boeren afrika jeroen wollaars monsanto bestrijdingsmiddelen operatie martijn van dam verzet strijders landbouw minister van binnenlandse zaken voorstel bootvluchtelingen middellandse zee kamervragen chemieconcern migranten vluchten dollar bondskanselier multinationals thomas de maizière patenten miljard heroveren keuzevrijheid bayer wereldwijd islamitische staat koerdische strijders troepen terugsturen raqqa verbijsterd merkel islamitische inwoners groenten duits maizière thomas de.