Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug

Wo 1 juni 2016 | 22:00 Nieuwsuur

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur gemist.

Nieuwsuur

Datum
Wo 1 juni 2016
Tijd
22:00 tot 22:55
Zender
NPO 2
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2016
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Uitzending gemist
Nieuwsuur gemist
Deel-url
gids.tv/15683215

Vanavond onder andere in Nieuwsuur:

- Mozambique verduistert 850 miljoen via Nederland

Een vloot vissersboten die werkloos ligt te verroesten in de haven van de Mozambikaanse hoofdstad Maputo. Ze zijn een symbool geworden van een van de grootste fraudeschandalen in de recente geschiedenis van Afrika. Leden van de regeringspartij in Mozambique hebben honderden miljoenen dollars verduisterd die de lokale visserij ten goede hadden moeten komen. Het land had voor 2,5 miljard dollar aan staatsobligaties uitgegeven, waarvan 850 miljoen via een in Nederland gevestigd bedrijf werden binnengehaald bij internationale banken en investeerders. Aangezien het geleende geld niet is gebruikt voor de opbouw van Mozambique, moet de internationale gemeenschap nu bijspringen met voedsel- en noodhulp voor de bevolking.

- 'Mijn man is groot onrecht aangedaan'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in oktober 2013 onterecht huisarts Nico Tromp in Tuitjenhorn geschorst. Dat oordeelt de Raad van State in een hoger beroep dat vorig jaar door de weduwe werd ingesteld. De inspectie stelde Tromp op non-actief, nadat hij in augustus een terminaal zieke patiënt een ongebruikelijk hoge dosis morfine had gegeven. De patiënt overleed daaraan. De huisarts pleegde vijf dagen na zijn schorsing zelfmoord. In Nieuwsuur is vanavond Anneke Tromp te gast. Zij vindt de uitspraak van de Raad van State een eerste stap op weg naar eerherstel voor haar man. "Mijn man is groot onrecht aangedaan. Deze uitspraak is een bevestiging voor mij, voor mijn praktijk en ook voor mijn familie en vrienden, dat mijn man niet fout is geweest."

- Meer gemeenten krijgen geld voor aanpak jihadisme

Opnieuw heeft het kabinet geld vrijgemaakt voor de aanpak van radicalisering en jihadisme. Twaalf gemeenten krijgen gezamenlijk 2,2 miljoen euro om hun plannen uit te voeren die vooral gericht zijn op preventie. Vorig jaar kregen al acht gemeenten geld van het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Sociale Zaken voor hetzelfde doel. Toen ging het om een totaalbedrag van 4,4 miljoen euro. Nieuwsuur bezoekt een cursus 'omgaan met extreme idealen' in het Brabantse Nuenen, één van de twaalf gemeenten.

- Nieuwsuur Sport

Tennis: Roland Garros
Voetbal: Polen-Nederland

Nieuwsuur op tv

Sport veiligheid kabinet sociale zaken miljoen zelfmoord hoger beroep justitie nederland werkloos uitspraak nieuwsuur radicalisering gemeenten nuenen geschiedenis afrika roland garros raad van state inspectie voor de gezondheidszorg visserij mozambique noodhulp ministerie van sociale zaken bevolking staatsobligaties huisarts gezondheidszorg vissersboten internationale gemeenschap dollar tuitjenhorn morfine tromp nico tromp weduwe regeringspartij miljard investeerders schorsing patiënt preventie jihadisme eerherstel onterecht dosis vloot symbool terminaal geld haven ministerie van justitie inspectie plannen cursus.
Staandehouding Typhoon roept vragen op