Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug

Za 26 maart 2016 | 02:15 Nieuwsuur

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur gemist.

Nieuwsuur

Datum
Za 26 maart 2016
Tijd
02:15 tot 03:04
Zender
NPO 2
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2016
Presentatie
Twan Huys, Marielle Tweebeeke, Joost Karhof
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Uitzending gemist
Nieuwsuur gemist
Deel-url
gids.tv/15269415

Vanavond onder andere in Nieuwsuur:

- Dag van de waarheid voor België

Terwijl in de Brusselse wijk Schaarbeek een nieuwe politieactie bezig is, groeit de kritiek op de Belgische autoriteiten met het uur. De Belgische regering moet zich vandaag verantwoorden voor het gevoerde anti-terreurbeleid. De Vlaamse krant De Morgen noemt vandaag daarom 'de dag van de waarheid' voor Justitieminister Koen Geens en de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon. In Nieuwsuur vanavond het laatste nieuws uit België en de analyse van oud-minister van Justitie Stefaan De Clerck, die aftrad na de ontsnapping van Dutroux. Wat is zijn oplossing voor het Belgische Justitieapparaat? Te gast is de Belgische schrijfster Kristien Hemmerechts.

- 'Landmacht heeft miljoenen nodig'

Miljarden zijn er sinds de het einde van de Koude Oorlog bezuinigd op Defensie. Ook de Commandant van de Landstrijdkrachten Mart de Kruif kreeg daarmee te maken. Gebrek aan materieel en kogels en het afstoten van complete wapensystemen zoals de Leopardtank. Met kunst- en vliegwerk moest De Kruif de landmacht draaiende houden en daarbij zoekt Defensie ook steeds nadrukkelijker naar oplossingen met hulp van het buitenland. Op 1 april verlaat hij Defensie. Nieuwsuur volgt Mart de Kruif tijdens zijn laatste dagen als Commandant der Landstrijdkrachten. Zijn laatste officiële handeling vindt plaats in Duitsland. Want daar kan hij op de valreep nog een aantal tanks voor de landmacht behouden.

- Karadzic verdeelt Bosnië ook na zijn veroordeling

De veroordeling van Radovan Karadzic tot 40 jaar, onder meer voor de genocide in Srebrenica, leidt tot verdeelde reacties in Bosnië-Herzegovina. Voor de Bosnische Serviërs is hij een held en volgens hen slaat de veroordeling nergens op. Voor de moslims is de straf echter nog niet hoog genoeg. Volgens hen had Karadzic levenslang moeten krijgen. De oorlog in de hoofden is nog lang niet voorbij. Correspondent Marcel van der Steen spreekt met Momcilo Krajisnik, een van de handlangers van Karadzic tijdens de oorlog in Bosnië, en de Bosnische oud-generaal Jovan Divjak. Ook interviewt hij Svetlana Broz, een kleindochter van de voormalige president Tito van Joegoslavië.

- Nieuwsuur Sport

Voetbal: reacties op overlijden van Johan Cruijff
Voetbal: oefeninterland Nederland-Frankrijk
Wielrennen: E3 Harelbeke
Waterpolo: OKT:Nederland-Nieuw-Zeeland

Nieuwsuur op tv

Duitsland sport president defensie oorlog belgië minister buitenland justitie nieuwsuur binnenlandse zaken regering genocide levenslang koen moslims bosnië miljarden johan cruijff minister van binnenlandse zaken koude oorlog veroordeling srebrenica radovan karadzic politieactie ontsnapping overlijden tanks oplossing 40 jaar landmacht correspondent bosnië-herzegovina commandant dutroux kogels karadzic oud-minister materieel 1 april steen analyse kruif oplossingen kritiek ontsnapping schaarbeek krant koen geens radovan mart jambon reacties joost karhof kristien hemmerechts marcel van der steen marielle tweebeeke mart de kruif twan huys wijk.
Johan Cruijff in beeld