Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug

Ma 23 november 2015 | 22:00 Nieuwsuur

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur gemist.

Nieuwsuur

Datum
Ma 23 november 2015
Tijd
22:00 tot 22:52
Zender
NPO 2
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2015
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Uitzending gemist
Nieuwsuur gemist
Deel-url
gids.tv/14517065

Vanavond onder ander in Nieuwsuur:

- Blijft het dreigingsniveau in Brussel gehandhaafd?

Het hoogste dreigingsniveau is nog altijd van kracht in Brussel, het leven ligt er nagenoeg stil. Metro's rijden niet, scholen, universiteiten en crèches zijn dicht en ook veel winkels en horeca houden de deuren gesloten. Militairen bewaken belangrijke plekken in de stad. Hoe lang de strenge maatregelen in de Belgische hoofdstad nog van kracht blijven is nog onduidelijk. "We beseffen dat dit veel van de maatschappij en de overheid vraag. Maar we gaan door zolang het nodig is", aldus Jan Jambon, de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, op de Belgische tv. Nieuwsuur is in Brussel en spreekt daar onder andere met minister Jambon en verslaggever Rudi Vranckx.

- 'Wie heeft er geen bezwaar tegen beschoten te worden?'

"Wie heeft er geen bezwaar tegen beschoten te worden?" Dat staat in de e-mail die de Brits-Palestijnse filmmaker Saeed Taji Farouky krijgt als hij wordt gepeild voor het maken voor een documentaire over het Afghaanse leger. Farouky heeft geen bezwaar. "Ik kan goed met geweld omgaan." Zijn documentaire is deze week te zien op het documentaire filmfestival IDFA. Farouky volgde een jaar lang een bataljon van het Afghaanse nationale leger in de gevaarlijke provincie Helmand. Zijn collega-regisseur Michael McEvoy werkte tot kort daarvoor als tolk voor het Britse leger en kende de Afghaanse militairen al goed. Hun inspanningen leverden de film Tell spring not to come this year op.

- Forse ingrepen bij opsporing criminelen

Om criminelen die zich bezighouden met mensensmokkel, drugshandel of terrorisme zo goed mogelijk aan te pakken, moet er fors worden ingegrepen bij de politie. Vooral het gebrek aan kennis staat goede opsporing in de weg. Politie en Openbaar Ministerie komen daarom met een serie maatregelen. Zo moet tussen de 20 en 30 procent van alle agenten straks een opleiding hebben van HBO-niveau of hoger. Ook moeten er snel specialisten bij op het gebied van cybercrime en financieel rechercheren. De komende drie jaar alleen al gaat het om zevenhonderd zogenaamde zijinstromers. Wat zijn de oorzaken dat politie en justitie de opsporing niet op orde zijn? In Nieuwsuur reageert Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie.

- Nieuwsuur Sport

Dammen: talenten Jan Groenendijk en Roel Boomstra in slotfase WK Emmen
Tennis: Haarhuis en Eltingh over Jean-Julien Rojer

Nieuwsuur op tv

Sport politie openbaar ministerie leger minister filmmaker justitie opleiding cybercrime mensensmokkel emmen nieuwsuur militairen scholen brussel winkels terrorisme binnenlandse zaken documentaire horeca film filmfestival universiteiten specialisten drugshandel provincie minister van binnenlandse zaken dreigingsniveau nationale politie e-mail criminelen opsporing jean-julien rojer idfa tolk serie bezwaar jan groenendijk verslaggever financieel rudi vranckx eltingh ingrepen beschoten maatregelen groenendijk haarhuis metro's jambon taji agenten korpschef rojer roel boomstra boomstra dicht tell spring not to come this year.
Op de vlucht voor klimaatverandering in Bangladesh