Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug

Do 19 november 2015 | 22:00 Nieuwsuur

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hier naar Nieuwsuur gemist.

Nieuwsuur

Datum
Do 19 november 2015
Tijd
22:00 tot 22:52
Zender
NPO 2
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2015
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Uitzending gemist
Nieuwsuur gemist
Deel-url
gids.tv/14492942

Vanavond onder andere in Nieuwsuur:

- Nieuwe wet veiligheidsdiensten: hard nodig of gevaarlijk?

Gisteren verzekerde minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk nog dat onze veiligheidsdiensten alles aan kunnen. Tegelijkertijd is er op dit moment een wet in de maak waarin veel meer bevoegdheden voor de veiligheidsdiensten geregeld worden. Hoe hard is het nodig? En wat is de keerzijde van deze verruiming? Nieuwsuur spreekt met Stan Dessens, voorzitter van de commissie-Dessens die eind 2013 in een rapport stelde dat de diensten meer armslag moeten krijgen. Ook spreken we met Ronald Prins van beveiligingsbedrijf Fox-IT en advocaat André Seebregts, die meerdere terrorismeverdachten heeft bijgestaan.

- 'De terroristen kunnen winnen, als we tegen onze waarden keren'

De Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber presenteert komende dagen op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) een speciaal filmprogramma 'Breaking Walls'. Actuele thema's als globalisering, terrorisme en vluchtelingen komen in de films aan bod. Twintig jaar geleden schreef Barber Jihad vs. McWorld, een ‘profetisch’ boek over het onvermijdelijke conflict tussen de nietsontziende krachten van de globalisering, modernisering en integratie (McWorld) enerzijds, en de krachten die zich juist tegen vernieuwing afzetten (Jihad). Nieuwsuur spreekt met Benjamin Barber, over zijn visie op globalisering, maar ook over recente ontwikkelingen, zoals de aanslagen in Parijs.

- Parijse terroristen leerden waarschijnlijk in Midden-Oosten bomgordel maken

De terroristen in Parijs hebben bij het maken van de gebruikte bomgordels zeer waarschijnlijk hulp gehad uit Irak of Syrië, of ze hebben daar geleerd hoe het moet. Dat zegt de Noorse terreurexpert Anne Stenersen. "Het type bomgordel wat zij hebben gebruikt, is niet iets wat je kunt maken met uitsluitend informatie van internet." Stenersen is verbonden aan het onderzoeksinstituut FFI en geldt als een autoriteit op het gebied van jihadisme. Zij adviseert onder andere het Noorse ministerie van Defensie over terrorisme.

- Premier Michel: we moeten meer en beter doen

De Belgische premier Charles Michel heeft nieuwe verscherpte maatregelen aangekondigd om terrorisme te bestrijden en de veiligheid in het land te vergroten. Zo maakt de regering 400 miljoen euro vrij voor de inlichtingendiensten, het gerechtelijk apparaat en de politie. De premier sprak vanmorgen het parlement toe over de nasleep van de aanslagen in Parijs. Het moest een historische toespraak worden, want België staat in het middelpunt van de belangstelling sinds duidelijk is geworden dat zeker twee van de daders uit de Brusselse gemeente Molenbeek komen. Nieuwsuur spreekt in de studio met Dave Sinardet, professor politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel.

- Nieuwsuur Sport

Schaatsen: Sven Kramer 10 jaar aan de top

Nieuwsuur op tv

Amsterdam sport politie defensie rapport parijs veiligheid belgië minister miljoen toespraak aanslagen irak vluchtelingen daders ronald plasterk parlement advocaat nieuwsuur brussel prins terrorisme jihad binnenlandse zaken sven kramer regering voorzitter terroristen film gemeente charles ministerie van defensie midden-oosten veiligheidsdiensten festival inlichtingendiensten conflict minister van binnenlandse zaken plasterk universiteit politieke wetenschappen vrije universiteit film festival commissie-dessens stan dessens dessens integratie jihadisme charles michel dave diensten international nasleep vernieuwing apparaat professor afzetten aanslagen in parijs molenbeek maatregelen premier bomgordel boek beveiligingsbedrijf benjamin waarden barber globalisering.