Nieuwsuur: o.a. wat doen Duitsers beter dan wij?

Meest recente uitzending
Datum
Vr 9 oktober 2020
Tijd
01:40 tot 02:20
Genre
Informatief
Acteurs
Jeroen Wollaars
Website
Nieuwsuur: o.a. wat doen Duitsers beter dan wij?
Twitter hashtag
#nieuwsuur
Officiële Twitter
@nieuwsuur
Deel-url
gids.tv/25176116

Herhaling. Onderwerpen van deze uitzending

Wat doen de Duitsers beter dan wij?
In Duitsland zijn de afgelopen dag ruim 4000 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, zo'n 1200 meer dan gisteren. Een zorgwekkende toename, vindt de Duitse minister van Volksgezondheid, maar vergeleken met ons land gaat het er nog stukken beter. Nederland noteerde gisteren bijna 5000 nieuwe besmettingen, op een veel kleinere bevolking. Duitsland heeft het virus dus een stuk beter onder controle dan Nederland. Dat lijkt het land vooral te danken te hebben aan een veel grotere testcapaciteit en een uitgebreider bron- en contactonderzoek. We kijken in de stad Hamm, waar een grote uitbraak snel werd ingedamd. En we spreken met de Duitse viroloog Ulf Dittmer.

Wat als het aantal besmettingen blijft oplopen?
Het aantal besmettingen in ons land loopt nog steeds op: vandaag meldde het RIVM 5831 nieuwe besmettingen. En in het OMT-advies dat morgen wordt gepubliceerd, maar nu al in handen is van Nieuwsuur, wordt preventief gebruik van mondmaskers nog altijd niet geadviseerd voor de thuiszorg. Is het huidige maatregelenpakket wel afdoende? "Afschalen lijkt op dit moment niet reëel", zei minister Hugo de Jonge vandaag. Wat moeten we doen als het aantal besmettingen blijft oplopen? We vragen Marc Lipsitch, een vooraanstaand Amerikaanse epidemioloog, naar zijn kijk op de situatie in Nederland. Ook spreken we met Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg en lid van het Red Team dat het coronabeleid kritisch volgt.

Frustraties over huisvesting arbeidsmigranten
Zeker 14.000 arbeidsmigranten werken in de glastuinbouw in het Westland. Maar omdat projecten voor huisvesting telkens sneuvelen na protesten van omwonenden, zijn er in de gemeente nauwelijks woningen voor hen beschikbaar. En dat leidt tot frustratie in buurgemeente Den Haag. Een reportage.

Meer op tv: FC Eindhoven op tv , Golf op tv en Met Kerst op tv